Tavaly jól ment a Volán társaságoknak

Vágólapra másolva!
 A Magyarországon működő 24 Volán társaság árbevétele 159,5 milliárd forint volt tavaly, ez 3,2 milliárd forinttal haladta meg a 2006-os árbevételt - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a társaságcsoport adózás előtti eredménye 1,137 milliárd forint volt tavaly, a mérleg főösszeg 3,81 százalékkal, 4,7 milliárd forinttal nőtt.

A nettó árbevétel 65 százaléka származott a menetrend szerinti helyközi járatok, 15 százaléka a menetrend szerinti helyi járatok, 8 százaléka pedig egyéb autóbusz járatok üzemeltetéséből. A bevétel 12 százaléka az autóbusz fenntartásához kapcsolódó szabad kapacitások kihasználásából (alkatrész-, üzemanyag- és járműértékesítés) származik.

Helyi közlekedési szolgáltatást közel 100 városban látnak el, 700 millió kilométer futásteljesítménnyel. Az össz kilométer teljesítmény 16 833 kilométerrel csökkent tavaly.

Még állami tulajdonban

A 24 Volán zártkörűen működő részvénytársaság közül 22 társaságban az állami tulajdonhányad 96 százalék fölötti, a Volánbusz Zrt.-ben 100 százalékos, Kisalföld Volán Zrt.-ben 73,34 százalékos. A kisebbségi tulajdonosok között dolgozók, illetve magánszemélyek vannak. A Volán társaságok elsősorban helyi és helyközi menetrend szerinti közszolgáltatási tevékenységet látnak el, ez egészül ki különjáratokat, szerződéses járatokkal, munkásszállító járatokkal, illetve nemzetközi járatok indításával.

A közlemény tájékoztat arról, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hétfőn döntött a 24 Volán társaság közgyűléseire szóló mandátum kiadásáról. Eszerint mindegyik társaságnál emelik az alaptőkét, együttesen 8 milliárd forint értékben. A tőkeemelést a társaságok az autóbusz rekonstrukciós program folytatására fordítják összesített közbeszerzési eljárás útján.