Orosz partnerei perlik a BP-t

Vágólapra másolva!
Újabb csata kezdődött a harmadik legnagyobb oroszországi olajtermelő vállalat, a TNK-BP feletti ellenőrzés jogáért - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A vegyesvállalat - mintegy 15 milliárd dollárt érő - 50 százalékos tulajdonát birtokló négy orosz milliárdos bejelentette, hogy két pert is indít a másik 50 százalékot kezében tartó brit BP ellen: az egyiket a stockholmi nemzetközi választott bíróságon, a másikat az orosz bíróságon. A kereset célja, hogy eltávolítsák a TNK-BP britek által kinevezett vezetőit, akik szerintük részrehajlóan a brit érdekeket érvényesítik a vegyesvállalatnál.

Az orosz tulajdonosok szerint túl erős a BP befolyása a menedzsmentben ahhoz képest, hogy egyenlően oszlanak meg a tulajdonviszonyok, emellett Robert Dudley vezérigazgatót is törvénysértéssel vádolják. A BP azután sem volt hajlandó átadni az irányítást, hogy az orosz hatóságok házkutatást tartottak a cég irodáiban és a vállalat brit munkavállalóitól megtagadták a beutazási engedélyt.

Noha Vlagyimir Putyin miniszterelnök korábban közölte, hogy a kormány nem kíván beavatkozni egy tulajdonosi vitába, a hatóságok adócsalással is megpróbálják megvádolni az angolokat. Dudleyt már beidézték a moszkvai belügyminisztériumba, ahol különösen nagy összegű adócsalás ügyében tanúként hallgatták ki. A vád egyébként paradox módon a 2001-2003-as időszakra, vagyis a TNK-BP létrejötte előtti időre, így kizárólag az orosz cég ügyeire vonatkozik.

A TNK-BP ellen ugyanakkor a moszkvai ügyészség is vizsgálatot indított a munkaügyi törvények megsértésének gyanújával, mert állítólag hátrányos megkülönböztetés éri a cég orosz alkalmazottait. A vállalat négy orosz milliárdos tulajdonosa Mihail Fridman, German Kan, Viktor Vekszelberg és Len Blavatnyik amellett, hogy a cég vezetésébe való tényleges beleszólást biztosító posztokat követel, ahhoz is ragaszkodik, hogy 60 százalékkal csökkentsék a TNK-BP-nél dolgozó külföldi alkalmazottak számát. Az orosz tulajdonosok elemzők szerint azért akarják most már hosszabb ideje magukhoz ragadni a társaság vezetését, hogy azután átjátsszák az állami tulajdonban lévő Gazpromnak - írja a Napi Gazdaság.