Sokmilliárd dolláros repülőgép-biznisz

Vágólapra másolva!
Az ILFC (International Lease Finance Corporation) a világ legnagyobb repülőgép kölcsönző vállalata 22 milliárd dollár értékben vásárolhat új repülőgépeket az Airbus-tól és a Boeing-től. A cég központja Los Angelesben található, és mára a leghatalmasabb repülőgép állománnyal rendelkezik a világon, flottájának nagysága közel ezer repülőgépet tesz ki.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a vállalat 150 -150 darab gépet vásárolna, a közeljövőben mindkét gyártótól - közölte egy sajtónyilatkozatában John Pleueger az ILFC üzemeltetésért felelős megbízottja. Főként Boeing 737-es és Airbus A320-as típuscsaládokból válogatnának. A beruházás fő célja, hogy kielégítse azon légitársaságok által gerjesztett növekvő keresletet, melyek nem rendelkeznek elég tőkével, saját repülőgépek vásárlásához. A beruházás lendületét a kedvező piaci helyzet biztosítja, mely lehetővé teszi, hogy olcsóbban juthassanak hozzá az új gépekhez - írja a Bloomberg.

Az olcsóbb vételi ár a növekvő üzemanyagárral magyarázható, ugyanis a nyersolaj hordónkénti ára már 135 dollár körül mozog. A jelenlegi előrejelzések szerint 140 dolláros olajárra kell számítani az év végéig és akár 6,1 milliárd dolláros veszteségre az iparágban. Az előző évben sorra mentek tönkre a kisebb légitársaságok. A múlt év végéig 24 légi szállítással foglalkozó vállalatnak kellett végleg bezárnia a kapuit és a veszély, ha hihetünk a jóslatoknak, a közepes méretű légitársaságokat is fenyegetheti.

A kedvező feltételek ellenére az ILFC még az év végéig kivár a tényleges vásárlással, mivel várhatóan tovább csökkennek majd a vételárak a két gyártónál. Az Airbus és a Boeing részvényei csökkenésnek indultak, már csak a megfelelő alkalomra várnak- nyilatkozta közleményében Pleuger.