Csődveszély közelében a General Motors

Vágólapra másolva!
Ötvennégy éves mélypontjára zuhant a General Motors (GM) részvényeinek árfolyama a New York-i tőzsdén, miután a Merril Lynch bankház elemzői meglehetősen sötét jövőt jósoltak az Egyesült Államok legnagyobb autógyártójának. A bajokat főleg az üzemanyagárak miatt visszaeső kereslet okozza - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vásárlók tömegesen fordulnak el az úgynevezett "benzinfalóktól", helyettük az alacsony fogyasztású autókat keresik, de ezek többnyire hiányoznak a General Motors kínálatából. A Merrill Lynch szerint hamarosan 15 milliárd dolláros tőkepótlásra lesz szükség, és a kínálatot is frissíteni kéne; ha ezek nem történnek meg, "nem elképzelhetetlen a csőd sem".

A hírre a GM árfolyama 15 százalékos zuhanás után 9,98 dolláron állapodott meg a szerdai tőzsdezáráskor, hat centtel az 1954-es mélységi rekord felett. A Merillnél az árfolyam további morzsolódását vetítik előre, azután, hogy a cég az év eleje óta 60 százalékot veszített értékéből. A GM az első logikus lépéseket már megtette: bejelentette négy amerikai és mexikói terepjáró- és kisteherautó-gyártó üzemének bezárását.