Egymillió forintos bírság a Penny Marketnek

Vágólapra másolva!
Egymillió forint bírsággal kínálta meg a Penny Market Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal szerint a kiskerlánc több esetben is megtévesztette a vásárlókat.
Vágólapra másolva!

Egy akciós termékből nem rendelkezett megfelelő készlettel, egy másik terméket pedig nem a meghirdetett áron árusított a Penny Market Kft. - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A kiskereskedelmi láncnak így a fogyasztók megtévesztése miatt egymillió forint bírságot kell fizetnie.

A versenybírák megállapították, hogy a Penny Market a 2007 augusztus 26-tól szeptember 1-jéig érvényes reklámújságjában meghirdetett Fuji kazetta a megjelölt akciós időszakban, bizonyos üzletekben egyáltalán nem vagy - induló készlet hiánya, illetőleg irreálisan alacsony induló készlet következtében - időszakosan nem volt elérhető. Emellett a 2007. augusztus 2-án több napilapban megjelentetett, 2007. augusztus 2-5-ig tartó akció során a Jacobs Merido Aroma 250 grammos kávé elnevezésű terméket nem a meghirdetett áron értékesítette.

A hivatal szerint készlethiány esetében az adminisztrációs, technikai hibára való hivatkozás - még abban az esetben is, ha a probléma beazonosítása után az eljárás alá vont bizonyítottan lépéseket tesz a termék biztosítása érdekében - nem mentesít a versenyjogi felelősség alól. Ugyanis az akciót meghirdető vállalkozásnak adminisztrációs rendszerei tekintetében is képesnek kell lennie a megrendelések kezelésére annak érdekében, hogy az akciós újságban hirdetett termékei az adott időszakban megvásárolhatóak legyenek. Ugyancsak a fogyasztók megtévesztésének minősül, ha egy termék nem a meghirdetett akciós áron vásárolható meg.

A bírság összegét jelentős mértékben csökkentette, hogy a vizsgált nagy minta ellenére csak egyetlen terméknél fordult elő, hogy nem állt rendelkezésre az akció elején vagy az akció teljes időtartama alatt. Ráadásul a Penny Market az egész országra kiterjedő, 165 kiskereskedelmi egységből álló bolthálózattal rendelkezik, ennek ellenére az árellenőrzési rendszere jó, és láthatólag minden, a gondos kereskedőtől elvárható intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az akció során megfelelő mennyiségű akciós árukészlet álljon a fogyasztók rendelkezésére. Megjegyzendő, hogy a kft. akciótartási gyakorlata a versenyhatóság hasonló eljárásaiban tapasztaltakhoz képest kifejezetten jónak mondható.