Óriási fúzió a légiközlekedésben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán megadta az engedélyt, így elhárult az utolsó akadály az Egyesült Államok két nagy légitársaságának egyesülése elől - írta a MarketWatch. A Delta Air Lines és Northwest Airlines fúziójával létrejövő cég lesz a legtöbb utast kiszolgáló társaság a világon - 66 országot, 375 várost köt majd össze.

A versenytársát 3,1 milliárd dollárért felvásárló Delta nevén fut majd a vállalat, központja Atlantában lesz. Először áprilisban, tehát még hónapokkal a pénzügyi válság újabb hullámának megjelenése előtt került szóba az összeolvadás, elsősorban költségracionalizálásra hivatkozva. A folyamat ugyanakkor drága lesz, a felek 600 millió dollárt szánnak rá.

"A légiközlekedési ágazat nagyon kemény gazdasági körülményekkel néz szembe a közeljövőben" - indokolta az ügyletet Richard Anderson, a Delta vezérigazgatója. A minisztérium állásfoglalásában jelezte: a fúzió előreláthatólag a fogyasztók javát szolgálja majd, és nem csökkenti jelentősen a versenyt, ezért engedélyezte - a szakszervezetek és az Amerikai Trösztellenes Intézet ellenkezése dacára.