Pénzmosás is állhat a Mol-ügylet mögött

Vágólapra másolva!
Pénzmosás, és nem stratégiai érdek húzódik meg amögött, hogy a Szurgutnyeftyegaz megvette a Mol ötödét az osztrák OMV-től - állította a Népszabadságnak nyilatkozva Sztanyiszlav Belkovszkij, Kreml-kritikus orosz elemző. Szerinte Oroszországnak nem állt érdekében a vásárlás, annál inkább a "szürkeszférában" mozgó üzleti köröknek, amelyek élő pénzzé tették a cég kezén eddig felhalmozódott vagyon egy részét.
Vágólapra másolva!

A 27 milliárd dollár értékűre becsült vállalat magyarországi bevásárlása nemcsak azért meglepő, mert eddig nem voltak külföldi beruházásai, és a részvényeket dupla áron, 1,4 milliárd dollárért vette meg, hanem azért is, mert látszólag ellentétes az orosz olajexport jövőbeni stratégiájával, így a Barátság olajvezetéknek a BTSZ-2-vel való felváltásával - írja a lap.

A Népszabadság megjegyzi, a Szurgutnyeftyegaz biztosan nem önállóan döntött a Mol-részesedés megvásárlásáról - erre utal az is, hogy a tavaly több mint 70 millió tonna olajat felszínre hozó cég termékeinek fő exportőre az a Gunvor vállalat, amelynek vezetője a Putyinnal közeli kapcsolatban álló Gennagyij Timcsenko.