Rekordbírságot kaphat az Intel

Vágólapra másolva!
A Bloomberg hírügynökség és a New York Times napilap is úgy tudja, hogy akár egymilliárd eurós bírságot is kaphat az Európai Uniótól a chipgyártó óriásvállalat, az Intel. A céget szintén amerikai vetélytársa, az AMD panaszolta be, méghozzá azzal, hogy az Intel a versenyt korlátozva próbálja kiszorítani őket a piacról. Az Intel állítólag áron alul vagy hatalmas kedvezménnyel ad bizonyos partnereinek mikroprocesszorokat azért, hogy azok ne vásároljanak AMD-termékeket.
Vágólapra másolva!

Az Intel tagadja a vádakat, és bíróságon próbált az uniós hatóságok eljárása ellen védekezni. A luxemburgi székhelyű európai bíróság elutasította azonban az Intel keresetét, és több jogi szakértő szerint az amerikai vállalat immár rekord összegű, talán egymilliárd eurót is elérő pénzbüntetésre számíthat.

Ezzel az Intel felülmúlná a Microsoft hasonló bírságát, amely majdnem félmilliárd eurót tett ki 2004-ben. A Microsoftnak akkor 497 millió eurót kellett fizetnie, igaz, ezt a szoftvergyártó céget más okokból, tehát nemcsak versenykorlátozás miatt, hanem a hatóságokkal való együttműködés hiánya miatt trösztellenes ügyekben 299 és 899 millió euróra is büntették már korábban.

Nem nyilvános az ügy

Az Intel ellen állítólag most elsősorban az a vád - bár az ügy nem a nyilvánosság előtt zajlik -, hogy árengedményt adott olyan üzleti partnereinek, amelyek vállalták: nem vesznek az AMD-től chipeket, vagy legalábbis korlátozzák vásárlásaikat az AMD-től, vagy háttérbe szorítják azoknak a termékeiknek a reklámozását, amelyek AMD-processzorokkal működnek.

Az Intel körülbelül a világpiac 82 százalékát tudhatja magáénak a mikroprocesszorok, központi vezérlőegységek (CPU) területén, amelyek a számítógépek "agyának" számítanak.

Az Intel tagadja a vádakat, állítólag azzal érvel az egyébként titkosnak minősülő eljárásban az amerikai lapkagyártó, hogy nála nagyobb cégeket nem tud versenykorlátozásra kényszeríteni.

Nála nagyobbakat tud kényszeríteni az Intel?

A nemzetközi sajtó az Intel-ügyfelek között tényleg a világ legnagyobb számítógépgyártóit sorolja fel, ezek forgalma esetenként valóban nagyobb az Intelénél, csakhogy érdemes figyelembe venni, hogy a számítógépgyártásban a mikroprocesszor a legfontosabb beszerzendő alkatrészek egyike, márpedig ezen a piacon az Intel és az AMD a két lehetséges beszerzési forrás. A két szereplő közül pedig az Intel piaci részesedése majdnem ötszöröse az AMD-ének.

Jogi szakértők éppen ezért nem tartják valószínűnek, hogy az európai hatóságok túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítanának az Intel védekezésének. Robert Manetta, az Intel londoni szóvivője tehát hiába mondja továbbra is, hogy cége "törvényes, versenypárti és kedvező az ügyfelek számára". Az Európai Bizottság szóvivője, Jonathan Todd erre nem reagált a Bloomberg hírügynökség megkeresésére.

A versenyhatósági eljárásról amúgy is elég nehézkes információhoz jutni, hiszen az AMD - amely 17 százalékos részesedéssel rendelkezik a világpiacon - vádjaira csak hasonló amerikai ügyekből következtetnek a nemzetközi hírforrások. Az Európai Unió várhatóan májusban dönt a mostani ügyben.

Az Intelt korábban már büntették meg Koreában, folyt vagy folyik ellene eljárás Japánban és az USA-ban is.