Vágólapra másolva!
A kedden bejelentett 43 százalékos gázáremelés, az oktatási büdzsé, illetve a Széchenyi terv körül csúcsosodott a szerdai költségvetési vita a parlamentben. Az ellenzék szerint a gázáremelés oly mértékben növeli az inflációt, illetve az önkormányzati kiadásokat, hogy a költségvetést vissza kellene vonnia a kormánynak, amire természetesen a kormánypártok elutasítóan reagáltak.
Vágólapra másolva!

A pedagógusok átlagbére 2002-re éri el az 1989-90-es szintet - jelentette ki Pokorni Zoltán oktatási miniszter parlamenti felszólalásában. A miniszter cáfolta, hogy a jövő szeptemberi 10 százalékos óraszámemelés jövedelemcsökkenést vagy túlmunkát jelentene a pedagógusok számára. Ezzel ellentétesen vélekedett Jánosi György szocialista képviselő, aki szerint az 5-10 százalékos túlmunka következtében az önkormányzatok csökkenthetik a pedagógusok túlórakeretét, így csökkentve a jövedelmeket. A szocialista honatya szerint a tanárok reálbére idén 3-4 százalékkal zsugorodik, jövőre reálisan 9 százalékos inflációval számolva a 16 százalékos bruttó béremelés jó esetben 1-2 százalékos reáljövedelem-emelést biztosít.

A miniszter elismerte, hogy az idén valós veszély a reáljövedelem csökkenése. Pokorni Zoltán szerint az óraszámemelés átlagosan csak 5 százalékot jelent, mivel a tanítók esetében ekkora lesz a növelés, a kollégiumi tanárokat pedig nem érintik a változtatások. A felsőoktatási bértábla is változik: e területen a közalkalmazotti bértábla értelmetlen volt, ezért a tudományos fokozatok alapján állapítják meg a jövőben az oktatók fizetését. Az emelés mértéke 22 százalék lesz jövőre.

Matolcsy miniszter szerint a Széchenyi tervhez kapcsolódóan 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrás található a költségvetési fejezetekben elosztva. Minden egy költségvetési forinthoz az üzleti szféra további 4-5 forintos fejlesztést tervez, így az egyensúly megőrzésével a terv dinamizálja a gazdaságot - tette hozzá. Keller László szocialista képviselő nem létező anyagnak nevezte a Széchenyi tervet, mivel elfogadásáról még egyszer sem döntött a kormány, így viszont nem lehet költségvetést tervezni - tette hozzá.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)