A kisvállalkozók nem kapnak minimálbér-kompenzációt

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megállapodása értelmében a minimálbér-emelés miatt támogatást kaphatnak a munkerő-piaci alapból egyes vállalkozások. A munkaadók és a munkavállalók azonban nemcsak a támogatásra szánt egymilliárd forintot keveslik, hanem nehezményezik, hogy a javaslat szerint  előnyben részesülnének egyes iparágak, megyék, sőt a 20 fő feletti vállalatok is. A szakszervezetek szerint így pont a leginkább rászorulók - a kis- és egyéni vállalkozók - eshetnek el a támogatástól.
Vágólapra másolva!

Az idei minimálbér-emelés költségei miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások a Gazdasági Minisztérium (GM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elképzelései szerint támogatást kaphatnak a munkaerő-piaci alapból. A munkaadók és a munkavállalók is vitatják azonban azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén pályázhatnak a támogatásra. A szaktárca és az iparkamara megállapodása értelmében a vissza nem térítendő támogatások mértéke a költségnövekmény 25-75 százaléka lenne - írja hétfői számában a Világgazdaság.

A pályázatok elbírálásánál előnyben részesülnének bizonyos iparágakban - például a textil- vagy bőriparban - működő cégek, illetve a 10 százalék feletti munkanélküliségi rátájú megyék és a 20 fő feletti vállalkozások. A támogatásokra összesen egymilliárd forintot szán a Gazdasági Minisztérium.

Az érintett szakszervezetek - a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, illetve a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége - szerint a javaslat több pontja is elfogadhatatlan.

Az MSZOSZ kevesli az egymilliárd forintos támogatást, szerintük a korábban tervezett kétmilliárd is kevés lenne, érezhető segítséget 10 milliárd körüli összeg jelentene. Az MSZOSZ álláspontja szerint a területi és ágazati korlátozás miatt pont a leginkább rászoruló vállalkozások esnének el a támogatástól.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége(MGYOSZ) részéről elmondták: elfogadhatatlan, hogy csak a 20 fő feletti cégek részesüljenek a kompenzációból. A szervezet szerint már az 5 fő feletti foglalkoztatottal működő cégeknek is lehetővé kellene tenni a támogatáshoz való hozzájutást.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Kisosz) felháborítónak tartja, hogy a korábbi ígéretek ellenére a kormány pont a kivállalkozásokat, illetve az egyéni vállalkozók maradnak ki a támogatásra jogosultak közül.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: