Alacsony hozamok a nyugdíjpénztáraknál

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben a magánnyugdíjpénztári tagok számláin csupán 7 százalék körüli éves hozamot írtak jóvá, míg a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai csak 6,45 százalékos hozamra számíthattak. Három magánnyugdíjpénztár esetében az éves hozam alig haladta meg a 2,5-3 százalékot. 
Vágólapra másolva!

Mélyen a tavalyi infláció alatti, átlagosan mindössze 7 százalék körüli éves hozamot írtak jóvá tavaly a magánnyugdíjpénztári tagok egyéni számláin - írja keddi számában a Világgazdaság.

Még ennél is rosszabbul jártak 2000-ben a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai: az ő átlagos hozamuk csak 6,45 százalékra rúgott. Az állampolgárok pénzét legjobban forgató magánkasszák is csak megközelíteni tudták a 2000. évi pénzromlás mértékét. Ezzel szemben három olyan, jelentős taglétszámú magánnyugdíjpénztár is akadt, ahol az elért hozam alig haladta meg a 2,5-3 százalékot.

A kasszák befektetéseit vizsgálva kitűnik: elsősorban azok jártak jól, akik vagyonuk döntő részét magyar állampapírban, kötvényben, illetve bankoknál tartották, miközben elenyésző mértékű volt a hazai és az OECD-részvények aránya portfóliójukban. Azok viszont, akik több részvénnyel rendelkeztek, tavaly nem tudtak jól szerepelni. A hozamok összevetése meglehetősen nehézkes, mivel a pénztárak eltérő beszámolási elveket használtak.

(MTI)

Ajánlat: