Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb

Vágólapra másolva!
Az amerikai Forbes magazin szerint még mindig Bill Gates, a Microsoft alapítója rendelkezik a legnagyobb vagyonnal - összesen 58,7 milliárd dollárral - annak ellenére, hogy az elmúlt évben 4 milliárd dollárt veszített a technológiai részvények mélyrepülése következtében. A milliárdosok között a második helyen Warren Buffet befektető, a harmadikon pedig Paul Allen, a Microsoft társalapítója áll. Az első tíz helyen nyolc amerikai, egy német és egy szaudi milliárdos található. 
Vágólapra másolva!

Bill Gates, a Microsoft birodalom alapítója továbbra is a világ leggazdagabb embere - derül ki az amerikai Forbes magazinban megjelent listából.

Ezek szerint Gates vagyona még mindig 58,7 milliárd dollárra tehető és immár hetedik egymást követő évben végzett az élen. A Microsoft-vezér az elmúlt évben 4 milliárd dollárt veszített a technológiai szektor tőzsdei gyengélkedése miatt.

A második helyre Warren Buffett befektető jött fel 32,3 milliárd dolláros vagyonával, a harmadik pedig Paul Allen, a Microsoft társalapítója 30,4 milliárddal. Ezzel szemben az Oracle cég főnöke, Lawrence Ellison tavalyi 58 milliárdjából jelenleg már csak 26 milliárddal rendelkezik, és a második helyről visszacsúszott a negyedikre. Szon Maszajosi, a japán Softbank alapítója viszont, akinek vagyona 19,4 milliárdról 5,6 milliárdra olvadt, már nincs benne az első tízben.

Az élbolyban nyolc amerikai, egy német - az Aldi-áruházláncot irányító Albrecht-család 5,25 milliárd dolláros vagyonnal - és egy szaúdi, al-Valid bin Talal herceg 6,20 milliárddal található. A 7-11. helyet kibérelték maguknak Sam Waltonnak, a Wal-Mart áruházlánc alapítójának örökösei: Jim, John, Robson, Alice és Helen Walton. Ez utóbbi két hölgy számít a Forbes szerint a világ két leggazdagabb nőjének. Amerikán kívül a német Johanna Quandt vezet a szebbik nem képviselői között a BMW autógyárral.

A milliárdosok 538 névből álló listáján a legtöbben a média és a szórakoztatóiparból kerültek ki, továbbá 61 bankár, 57 technológiai üzletember jutott át vagyonával a bűvös határon, és mindössze 37 nő került be e körbe. A lista tagjainak összvagyona 1,73 trillió dollár, amely az AFP szerint meghaladja Franciaország egy évi bruttó nemzeti össztermékét.

(MTI)

Ajánlat:

Forbes magazin