A Postabank 570 millióért vette meg a Diákhitel Központot

Vágólapra másolva!
Az Oktatási Minisztérium könyv szerinti értékén, 570 millió forintért adta el a tulajdonában lévő Diákhitel Központ Rt.-t a Postabanknak - mondta pénteken Pálinkás József oktatási miniszter. A tárca vezetője a Diákhitel Központnál dolgozó brit szakértők lemondásáról szólva kijelentette: nem érti a tanácsadók távozását, és lépésük jogilag is aggályos.
Vágólapra másolva!

Pálinkás József közölte: megütközéssel értesült arról, hogy Nicholas Barr és Ian Crawford, a London School of Economics szakértői - akik a tárca megbízásából dolgoztak a diákhitel-konstrukción - a nyilvánossághoz fordultak. Pálinkás József szerint a két tanácsadó lépése jogilag aggályos, mivel információikhoz megbízotti minőségükben jutottak.

A miniszter cáfolta, hogy az átadás illetve a kamat mérséklése jelentős terheket róna a költségvetésre. A működéshez szükséges források a kamat 14,8 százalékosról 9,5 százalékosra csökkentésével is biztosítottak - hangsúlyozta. Véleménye szerint a kamatszint 9,5 százalékban történő maximálása várhatóan semmilyen terhet nem jelent a költségvetésnek.

Pálinkás József kijelentette: a diákhitel esetén az elsődleges szempont a diákok érdeke, és nem pedig az, hogy a pénzpiaci szereplők számára a konstrukció mennyire jövedelmező.

(MTI)

Ajánlat: