A Moody`s Japán leminősítését tervezi

Vágólapra másolva!
A japán gazdaságra nagy veszélyt jelent a növekvő defláció, amiért lehet, hogy az ország besorolását leminősíti a Moody`s hitelminősítő intézet - adta hírül a Bloomberg hírügynökség. A hír hallatán a japán kötvények és a jen árfolyama esni kezdett.
Vágólapra másolva!

Japán besorolását várhatóan leminősíti a Moody`s amerikai hitelminősítő intézet. Az ország "Aa2" -es besorolású, jen alapú, állami garanciával ellátott, vagy az állam által kibocsátott kötvényei kerülnének magasabb rizikófaktorú besorolásba.

A leminősítés lehetősége tovább erősíti azokat a nézeteket, melyek Junicsiro Koizumi miniszterelnök terveinek kudarcát tartják valószínűnek. A miniszterelnök ugyanis az immáron 11 éve, szinte folyamatos recesszióval küzdő gazdaság talpra állítását tűzte ki célul. Ennek egyik lépése a költségvetés kiadási oldalának csökkentése lett volna. A japán kormány ezért augusztus közepén, 900 milliárd jenes költségvetés-csökkenést hagyott jóvá, melynek tarthatóságát a GDP vártnál nagyobb arányú csökkenése kérdőjelezte meg szerdán.

Az amerikai hitelminősítő intézet szerint a deflációtól lehet ma leginkább a világ legnagyobb állampapír kibocsátó országában, Japánban félni. A növekvő defláció ugyanis közvetve az államadósság értékének növekedéséhez vezet.

Koizumi igyekszik hatással lenni a bankokra, hogy azok növeljék az államkölcsönöket és csökkentség a kiadásokat. Ezen reformok azonban "nem lesznek képesek megfordítani az ország deflációs tendenciáját" - tartalmazza a Moody`s jelentése.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Moody`s

Korábban:

A vártnál nagyobbat esik a japán GDP
(2001. szeptembr 5.)