Több biztosító viseli a károkat

Vágólapra másolva!
Várhatóan a történelem legnagyobb összegű kártérítési összegének kifizetésére van kilátása a biztosítótársaságoknak a World Trade Center megsemmisülése következtében. Az ikertoronyra magára mintegy másfélmilliárd dolláros biztosítást kötöttek korábban. Az eset kapcsán a biztosítótársaságok részvényei zuhanni kezdtek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban - más országokkal ellentétben - csak akkor fizetnek a biztosítók, ha a terrorista akcióról bebizonyosodik, hogy azt emberi szándék okozta. Biztosítási elemzők elmondása szerint a World Trade Center maga mintegy 1,5 milliárd dollárra volt biztosítva.

Várható, hogy a légitársaságok is benyújtják igényeiket a teljes légtéri közlekedés leállítása következtében kiesett bevételek miatt, mégpedig komoly összegekről. Az életbiztosítási összegek kifizetésére is rengeteg kérelem érkezik majd, a halálos áldozatok pontos száma azonban jelenleg ismeretlen.

A müncheni és a svéd központi biztosítótársaságok azok, melyek várhatóan a követelések "tűzvonalában" lesznek. Mindkét társaság részvénye zuhant a történtekre. A Swiss Re részvénye 14 százalékot esett, elérve a 131 svéd frankos szintet, a Munich Re-é 15 százalékos zuhanás után 235 eurón állapodott meg.

Hónapok kellenek majd a biztosítási összegek megállapításához - mondta el a BBC-nek egy londoni társaság elemzője.

(Üzleti Negyed)