A vakok is felismerik majd az eurót

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénznemének, az eurónak felismerése nem okozhat gondot a vakoknak és gyengénlátóknak. Az új valuta eleve az Európai Vakok Szövetségével történt egyeztetés után készült. Így az új érmék és papírpénzek - kis gyakorlással - könnyen felismerhetőek lesznek mindenkinek.
Vágólapra másolva!

A vakok és gyengénlátók számára komoly problémát okozhat egy új pénz forgalomba kerülése, hiszen ujjaik az adott ország mindeddig hivatalos pénzneméhez szokottak. Összesen hétféle bankjegy és nyolcféle érme felismerésére kell átállniuk. Speciális felkészülés nélkül ez probléma lehet Európa 7,4 millió látási zavarokkal küszködő polgárának.

A vakokat reprezentáló intézetek véleménye szerint az új valuta felismerése nem okozhat majd komoly nehézségeket. Meglátásuk szerint az euró komoly előrelépést jelent ezen a fronton. Mintegy hét évig lobbiztak és tárgyaltak az európai vakokat képviselő intézetek a megfelelő jelek, domborulatok, különböző méretek megjelenéséért az eurón.

Tervük szerint az érmék nem kerekek, hanem sokszög formájúak lettek volna, ezt azonban nem sikerült keresztülvinnie a képviseletnek. Az érmék azonban így is könnyen felismerhetőek lesznek: a bankjegyeket is speciálisan tervezték, és különböző méretűek lesznek.

Ez volt az első eset, hogy a hatóságok egyeztettek a vakok képviseletével. Az új valuta igazi próbája a vakok és gyengénlátók számára azonban az euró 2002. január 1-i forgalomba hozatala lesz.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Élesedő brit vita az euró bevezetéséről

(2001. szeptember 3.)

Szuperbiztonságos az euró

(2001. szeptember 1.)