Varga Mihály szerint a bizonytalanság jellemzi a piacokat

Vágólapra másolva!
Az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba az európai pénzügyi világban - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán reggel, az USA elleni keddi terrorcselekmények következményeiről.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy miként a londoni és a frankfurti tőzsde, úgy a magyar börze is kinyitott. A Pénzügyminisztériumhoz nem érkezett olyan jelzés, hogy fennakadás lenne akár a banki készpénzellátásban, akár az átutalásokban. Még az Amerikába irányuló utalásoknál sincsenek problémák - idézte Varga Mihály egy amerikai érdekeltségű hitelintézettől érkezett értesülésüket.

A pénzügyminiszter szerint a keddi amerikai tragédia hatása még attól is elmarad egyelőre, mint amit a kuvaiti válság okozott, amit egyrészt azzal lehet magyarázni, hogy az ország földrajzilag távol esik a történésektől, másrészt Magyarország az euróövezethez tartozik, ahol ugyancsak nem mutatkoznak különösebb válságjelenségek.

A Pénzügyminisztérium folyamatosan követi az eseményeket, rövid és hosszabb távú gyorselemzéseket készítenek. Jelenleg rövid távon a bizonytalanság és a kivárás jellemzi majd Varga Mihály szerint a pénz- és tőkepiacokat, a hosszabb távú hatásokra azonban még nehéz előre jelezni bármit is. Magyarország gazdasági beágyazódottsága miatt követni fogja az európai gazdaságok folyamatait.

Varga Mihály elmondta, hogy a magyar fiskális intézményrendszer működése zavartalan, a történtek nem érintik a kibocsátási programot. Így megtartják a szerdára meghirdetett hat hónapos kincstárjegy-aukciót is. A kormányzati készpénzállomány kezelése, s a központi egységes számla forgalma zavartalan.

(MTI)