Matolcsy szerint a magyar gazdaság növekedése folytatódik

Vágólapra másolva!
Az amerikai terrortámadás miatt semmilyen negatív jel és ok sincs arra, hogy lassulna a magyar gazdaság növekedési üteme, így erre az évre 4,5 százalékos gazdasági élénkülést prognosztizálunk - közölte Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A GM gyorsfelmérése alapján a miniszter azt üzente a magyar üzleti szektornak, hogy folytassa, illetve indítsa be új beruházásait és kapcsolódjon rá az EU-ban jövőre beinduló új gazdasági hullámra, ami a világgazdaság motorja lesz a következő évtizedben.

Hozzátette: a világgazdaság növekedésének lassulását a belső fogyasztás, a lakásépítések és a közlekedési infrastruktúra-beruházások élénkülése ellensúlyozni tudja.

A nemzetbiztonsági kabinet felkérésére készített gyorselemzésből kiderül, hogy az USA-ban történt eseményeknek az Európai Unió, illetve Kelet-Ázsia gazdaságára számottevő hatása nincs. Ez Magyarország számára is fontos, mivel a magyar gazdaság elsősorban az Európai Unióhoz kötődik. - Ma úgy látjuk, hogy a kedden történt események nem indítottak be világgazdasági válságot. Ettől függetlenül a következő két-három évben az USA gazdaságában a korábbi években tapasztalt konjunktúra nem tér vissza, elsősorban az internethez kötődő iparágak gyengélkedése miatt - mondta Matolcsy György.

Hozzáfűzte: az EU gazdasága 2001 közepén elérte a növekedés lassulásának mélypontját. Az elemzők szerint a második félév során kikerül a hullámvölgyből, 2002-től pedig úgy tűnik, hogy erős konjunktúra várható.

A magyar gazdaság olyan szilárd alapokon áll és olyan tendenciák indultak el az elmúlt években, amelyek fenntartják a növekedés dinamizmusát, ezért nem célszerű változtatni a belső fogyasztásra épülő gazdaságpolitikán.

A miniszter elmondta azt is, hogy az idén a magyar gazdaság növekedése több mint kétszerese lesz az EU-országok átlagának, amely az idén várhatóan 2 százalék alatt marad. Matolcsy György szerint ennek ellenére például a turizmus, amely az első félévben 20 százalékos bevételnövekedést ért el, várhatóan a légi úton érkező turisták számának csökkenése miatt 1-2 százalékot veszít növekedési üteméből.

Az elmúlt egy-két nap megmutatta azt is, hogy sem a forint árfolyama, sem a Budapesti Értéktőzsde nem vált sebezhetővé az Amerikában történt eseménytől - mondta a szaktárca vezetője.

A gazdasági miniszter szerint az USA esetleges ellencsapásától függően az olajárak alakulásának kivételével nem lát olyan hatást, ami a magyar gazdaságra negatívan hathatna.