Az európai cégek többsége kivár az akvizíciókkal

Vágólapra másolva!
A brit Marks and Spencer elhalasztja az amerikai leányvállalatai, a Brooks Brothers és a Kings Super Markets bolthálózat eladását - jelentették be áruházlánc vezetői hétfőn. Ezzel párhuzamosan több európai vállalat is felülvizsgálja befektetéseit.
Vágólapra másolva!

A Marks and Spencer eredetileg októberre tervezte az üzletet, az új határidő a jövő év márciusa, addig ugyanis a Marks and Spencer 2 milliárd fontot kíván visszaforgatni a részvényesek zsebébe. Az amerikai részlegek értékesítését még az idén márciusban tervezték el, azzal egyidőben, hogy a cég európai hálózatának felszámolásáról határozott.

Az egyik eladásra váró Brooks Brothers azonban a New York-i Liberty Plazában található, s a terror támadásnál súlyosan megsérült, míg egy másik manhattani boltot mentőállomásként használnak jelenleg.

Eközben kiderült, hogy a német RWE energiakonszern 4,6 milliárd dollár készpénzért megveszi a legnagyobb amerikai, az elmúlt évben 14 milliárd dollar árbevétellel büszkélkedhető vízművet, az American Water Works Company-t. Az esseni központú cég átveszi az amerikai cég 3 milliárd dolláros hitelállományát is. A vételár részvényenként 46 dollár, ami 36,5 százalékos felár az American Water Works elmúlt harminc napi átlagárához képest.

A tranzakció előrehaladottságára utal, hogy már csak a részvényesek és a versenyfelügyelet engedélyére van szükség. Az RWE az átvétel után egyesíteni akarja a tulajdonában lévő brit Thames Water és az American Water tevékenységét az Egyesült Államokban. Az amerikai cég átvételével az RWE az ottani vízpiacon első számú szereplő lesz. Az RWE a 4,6 milliárd dolláros vételár finanszírozására új kötvényeket bocsát ki a közeljövőben.

A terrorcselekmények nem csupán az amerikai befektetésekre voltak kihatással: annak hatásától teszi függővé számos európai vállalkozás további befektetéseit. Közéjük tartozik Olaszország legnagyobb bankja, az IntesaBci és a spanyol Telefonica Moviles is. Ez utóbbi cég brazil befektetést mondott le, míg az Olaszok törökországi terjeszkedést függesztettek fel.

Ezek az egyesülések jelentették egyébként a Wall Streeten a legnagyobb üzletet, jóllehet ebben az évben az elmúlt évekhez képest jelentősen (48 százalékal) mérséklődött ez a fajta tranzakció.

(Üzleti Negyed)