A terrortámadás nyomán nőhetnek a biztosítói díjak

Vágólapra másolva!
A múlt hét keddi terrorakciók után díjemelési hullám indulhat el a nemzetközi viszontbiztosítói piacon, és ezt a hazai társaságok is megérezhetik - vélik a szakértők. A magyarországi biztosítók azonban nem fogják káraikat az ügyfelek díjainak közvetlen emelésével mérsékelni.
Vágólapra másolva!

Hazai biztosítótársaságok nem fogják a New York-i terrortámadás miatt keletkezett káraikat közvetlenül az ügyfelek díjainak emelésével mérsékelni - nyilatkozták a Világgazdaságnak biztosítási vezetők. Elmondták ugyanakkor, hogy az amerikai károk nyomán díjemelési hullám indulhat el a nemzetközi viszontbiztosítási piacon, amit a magyarországi biztosítók is megérezhetnek.

A viszontbiztosítók díjemelése után a biztosítóknak és ügyfeleiknek is többet kell majd fizetniük a szolgáltatásokért, ennek mértéke azonban egyelőre megjósolhatatlan - nyilatkozta a lapnak Csurgó Ottó, az Axa Colonia és Horváth Béla, a Mébit vezérigazgatója.

Nemzetközi elemzők véleménye szerint világszerte díjnövekedés indul meg a biztosítási szektorban, és a társaságok közvetve ügyfeleikre hárítják majd a veszteségek egy részét.

Becslések szerint a biztosítók 20-30 milliárd dollárt fizetnek ki az Amerika elleni támadás nyomán. Az Egyesült Államokban egyébként - Európával ellentétben - az ipari biztosítási kockázatokba bele tartozik a terrortámadás is, így a károkat egészben kell kifizetni.

A francia Axa egyébként 300-500 millió dollárra teszi a merényletsorozat miatti veszteségeit, míg az angol CGNU - a Mébit tulajdonosa - csak 51 millió dollárra számít. A német Allianz várhatóan 630 millió dollár kifizetésére kényszerül.