Ötvenmillió eurót is kereshetett Bin Laden a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Ha egyes papírok "short" pozícióival és "put" opciók vételével spekulált a terroristák feltételezett tőzsdeügynöke, úgy mindössze 300-500 ezer eurót tudott nyerni az ügyleten. Azonban az igazán nagy pénzt az egész piac "megshortolásával" lehetett keresni. Ebben az esetben akár 50 millió euróval is gazdagabb lehet Bin Laden terrorista csoportja.
Vágólapra másolva!

A Concorde Értékpapír Rt. számításai szerint az árfolyamesésre spekuláló terroristák (nem nyert még bizonyítást, hogy a tőzsdei akciók mögött valóban a terroristák állnak - a szerk.) nem végeztek igazán jó munkát. A terroristatámadás-sorozat információinak birtokában ugyanis minden bizonnyal több pénzt lehetett volna keresni.

Feltételezve, hogy a short kontraktusok teljes összege a terroristák kezében landolt, a szervezet (vagy maga Oszama Bin Laden) mintegy egymillió euróval lett gazdagabb. Valószínűbb azonban, hogy ennek az összegnek mindössze a felét, 300-500 ezer eurót nyertek a terroristák a tőzsdén - mondta el az Üzleti Negyednek Nagy Péter, a Concorde Rt. munkatársa.

Kétféle módja van egy ilyen információ felhasználásának. Első esetben a terroristák tőzsdeügynöke egyes papírok esésére fogad (short), esetleg egy hetes eladási, "put" opciókat vásárol kötött árfolyamon. Ezzel csak párszázezer eurót nyerhettek az elkövetők a Concorde számításai szerint.

Másik - sokkal hatékonyabb - módja az információ felhasználásának, ha az egész piacra (a Dow Jones indexre) vásárol valaki megadott számú short pozíciót. Az ilyen ügylet a piac nagy likviditása miatt gyakorlatilag követhetetlen. Ha a terroristák itt is kötöttek üzletet, akkor ezzel akár 40-50 millió eurót is kereshettek a piacon.

A pénzmozgások követhetősége is nagyon nehéz ilyen pénzügyi manőverek esetében. Az, hogy az adott opciót ki kötötte, hogy ki adott megbízást a brókernek, az viszonylag könnyen kideríthető. Ha azonban a megbízást egy ország közigazgatásához sem kötött, adómentesség miatt létrejött offshore cég adta, akkor a nyomozás zsákutcába jutott. Hogy az offshore cég mögött ki áll, annak kiderítésére ugyanis nincs jogosultsága a nyomozó hatóságoknak.

A szakértő azonban hozzátette: az adatok a New York-i tőzsde (NYSE) pénzmozgásain alapulnak. Ha az európai piacokon is jelen voltak esésre spekuláló pozícióikkal a terroristák, akkor jóval nagyobb lehet a nyereségük. Erről azonban egyenlőre nincs adat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: