A magyar adókedvezmények beszüntetését kéri Brüsszel

Vágólapra másolva!
A magyarországi adókedvezmények beszüntetéséről szóló érdemi egyeztetés megkezdését sürgeti Mario Monti, az Európai Bizottság versenyjogokért felelős biztosa, aki hozzátette: jelenleg ez a magyar csatlakozási tárgyalások versenyjogi fejezetének lezárásának legfontosabb akadálya.
Vágólapra másolva!

Brüsszel elismerően nyilatkozott a magyar gazdaság liberalizálásáról, a piacnyitás érdekében végzett munkáról valamint a hatóságok felkészültségéről. A legégetőbb probléma azonban az, hogy hogyan hozzák összhangba a pénzügyi támogatások rendszerét az uniós jogszabályokkal. "Azzal, hogy Magyarország egyfajta adóparadicsomot biztosít, aláássa azokat a kötelezettségeit, melyeket az európai megállapodás aláírásával magára vállalt, illetve melyek tagjelölt státusából következnének" - mondta el Mario Monti a Világgazdaságnak adott interjújában.

Tény, hogy Magyarország nem tekinthető gazdagnak, de ilyen jellegű adókedvezmények nélkül is van mód a külföldi tőke Magyarországra csalogatására. Monti szerint a közvetlen támogatás is egyike ezeknek, hiszen hosszú távon nincsen különbség a be nem folyt adó és a közvetlenül folyósított támogatás között. Hazánk szempontjából azonban a különbség rövidtávon jelenik meg. Nincs elég pénz a kasszában.

Feltéve, hogy hazánk megszünteti az adókedvezményeket, még mindig ott a kérdés, hogy hogyan rendezze kapcsolatát azokkal a cégekkel, melyeknek adókedvezményt nyújt, és melyek erre még évekig jogosultak lennének. Monti éppen ez ügyben indítványozta az érdemi tárgyalások megkezdését, hiszen - mint azt hozzátette - az európai versenyjoggal való magyar jogharmonizáció lehet, hogy idecsábít valamivel több külföldi tőkét, de könnyen késleltetheti a magyar uniós csatlakozás időpontját.

Valószínűsíthető, hogy az idén már nem sikerül ideiglenesen lezárni a csatlakozási tárgyalások versenyjogi fejezetét, mivel az adókedvezmények ügyében közgazdasági és jogi megítélésbeli különbség is van Magyarország és az EU álláspontja között - nyilatkozta Martonyi János külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Montival.

Martonyi tájékoztatása szerint a találkozón valamennyi érvet sikerült érinteniük. Úgy vélte, biztosak lehetünk abban, hogy a csatlakozási tárgyalások e problémáját is sikerül megoldani. Valószínűnek nevezte azonban, hogy a versenyfejezetet emiatt ebben az évben nem tudjuk majd lezárni. A technikai konzultációk mindenesetre folytatódnak és a magyar fél a közeljövőben részletes adatokat ad át a témakörben a brüsszeli bizottságnak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium