Terjed a kamatverseny a lakáshiteleknél

Vágólapra másolva!
Az új lakások hitelezésénél a Magyar Külkereskedelmi Bank is csatlakozott a piacon legkedvezőbb hiteldíjat kínáló OTP Bankhoz és Postabankhoz egy új - duplán támogatott - kölcsönfajtával. Az Erste Bank is évi 3 százalék alá nyomta az új lakásokra adott hitel kamatát. A kamatversenyben ezúttal visszafogottabb Földhitel és Jelzálogbank a használt lakások finanszírozásánál akarja megőrizni a piacvezető kondíciókat.
Vágólapra másolva!

Az új lakások hiteleinek feltételeiről tegnap döntött az Erste Bank, az évi kamat 2,99 százalék, a kezelési költség pedig 1,99 százalék lett. A kondíciók hajszállal maradnak le a legjobbnak számító OTP, a Postabank és a MKB mögött, ezek egyaránt évi 2,75 százalékos kamattal és 1,75 százalékos kezelési költséggel kínálják a hitelt.

Az új lakásokra adott hitelnél a Magyar Külkereskedelmi Banknak is a kamatverseny élére kellett állnia, mert jelentős szerepet tölt be az építkezések finanszírozásában - indokolták az MKB-nál a legújabb kölcsönfajta megszületését. A 2,75 százalékos évi induló kamattal nyújtott forint-lakáshitel ötvözi az állam által nyújtott kiegészítő kamattámogatást és a forrásként szolgáló jelzáloglevelekre nyújtott állami kamattámogatást. A megoldást a Földhitel és Jelzálogbankkal kialakítandó együttműködésre alapozza az MKB. Ez azért fontos, mert a bank komoly piaci helyet vívott ki magának a projektfinanszírozásban, így ügyfelei elvárják tőle, hogy a rendelkezésre álló összes állami támogatást építse be az új lakásokra adott kölcsönökbe. Az új kölcsönfajta mellett a bank megtartotta a szokványos kiegészítő kamattámogatással folyósított hitelt is, a novembertől meghirdetett évi 4,5 százalékos kamat és 1,5 százalékos kezelési költség mellett.

A két hiteltermék így versenyez egymással, bár a bank inkább abban bízik, hogy kiegészítik egymást. Az olcsóbb hitel feltételei ugyanis szigorúbbak a jelzáloglevelekkel való finanszírozás miatt. Ezt a kölcsönt csak korlátozottan lehet előtörleszteni (meghatározott időszakonként legfeljebb a tőke 30 százalékát) és az is 2-4 százalékos díjba kerül. A szerződéskötéssel járó költségek is nagyobbak az előírt közjegyzői okiratok magas díja miatt, végül maga a kölcsön összege is jobban behatárolt, mint a bank saját forrásaival finanszírozott évi 4,5 százalékos kamaton nyújtott lakáshitelnél.

Az új lakásokra meghirdetett hitelkamatokkal a Földhitel és Jelzálogbank nem tartozik az élbolyba - ismerte el kérdésünkre Csomós József vezérigazgató-helyettes, aki azonban nem zárta ki, hogy később a piaci folyamatoktól függően a bank módosít a feltételeken. Fontosnak tartotta viszont, hogy a használt lakások hitelezésében piacvezető kondíciókat alkalmazzanak, hiszen hitelállományukban is kétszer akkor összeget jelentenek ezek a hitelek, mint az új lakásokra adott kölcsönök. Előreláthatólag idén már nem változik az évi 8,5 százalékos kamat és 1,5 százalékos kezelési költség az 5 évre rögzített kamatozásnál, az egyéves kamatperiódus esetében pedig hasonló kezelési költség mellett 10,1 százalék az éves kamat.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)