Javul az adómorál, hatékony az adórendőrség - Vámosi-Nagy Szabolcs a Társalgóban

Vágólapra másolva!
Március 5-én Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese válaszolt az [origo] olvasóinak kérdéseire. A válaszokból kiderült, hogy Magyarországon javul az adómorál és visszaszorulóban a feketegazdaság, valamint az Áfa-csalások mennyisége. Szó esett az internetes adóbevallásról, az adórendőrség munkájáról, valamint megtudhatjuk, hogy a vezető tisztségviselő maga készíti el adóbevallását.
Vágólapra másolva!

Hogyan alakul majd az internetes adóbevallások aránya a hagyományoshoz képest? (tot)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Internetes adóbevallásról jelenleg kétféle értelemben beszélhetünk. Az egyik, ha a bevallás kitöltő és ellenőrző program használatával postán nyújtják be a bevallást. Ez két éve működik, és a március eleji adatok szerint idén már hatszorosan vették igénybe ezt a szolgáltatásunkat a tavalyihoz képest. A klasszikus, elektronikus aláírást feltételező, és így elektronikus úton benyújtott bevallás jogi feltételrendszere a múlt év végén elfogadott törvényben jött létre. Ennek alapján, az év végén a nagy összegű adót fizető cégek számára kötelezővé tesszük az elektronikus úton történő bevallást. A nagyközönség számára 2004-ben nyílhat meg ez a lehetőség.

A Humet elnöke szerint az adónyomozók levelet küldtek a Humet partnercégének a nyomozati státuszban, miszerint a házkutatás alatt lefoglaltak dokumentumokat. A partnercég ezért visszalépett a 90 millió forint tőkejuttatási szándékától. Tehet ilyet az APEH? (Rookie)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Konkrét adóügyről semmilyen felvilágosítást nem adhatok. Általában azonban elmondhatom, hogyha egy adóvizsgálatnál egy számla valóságtartalma kétséges, akkor nem csak jogunkban áll, hanem kötelességünk is a számlakibocsátótól megkérdezni, hogy az adott okirat valós-e.

Visszaszorulóban az Áfa-csalások - csökkenő feketegazdaság

Mekkora a fekete gazdaság mérete napjainkban? (bokroska)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Ezt független gazdaságkutató intézetek szokták mérni. Amíg 1994-ben a nemzeti össztermék 32 százalékára tették az adózatlan gazdaság nagyságát, addig a múlt évi becslések 19-20 százalékra vélelmezték az adózatlan gazdaság nagyságát. Ez még mindig kétszerese az európai átlagnak.

Mennyire jött be az adórendőrség? (kicsoda4)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Évente körülbelül 2000 ügyben zárul vádindítvánnyal az APEH Bűnügyi Igazgatóságának tevékenysége. Úgy gondolom, ez elég tisztességes eredmény.

Egy év alatt hány ellenőrzést tudnak lebonyolítani a kollégái? Jól keres egy adórendőr? (kicsoda4)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Éves szinten mintegy 400 ezer különböző szintű adóellenőrzést végzünk. Az adórendőri fizetésről pontos adatot nem tudok mondani, de jelenleg éppen azzal a gonddal küzdünk, hogy a díjazásbeli különbségek miatt több adónyomozónk átment a rendőrséghez.

Nagy üzlet még az Áfa csalás? (kicsoda4)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Az Áfa-csalás a bűnözésnek elég virágzó ágazata volt. Éppen a bűnügyi igazgatóság létrejöttével valamint az APEH informatikai rendszerének a megerősítésével, a revizori kapacitás bővítésével elég komoly visszaszorító hatást tudunk kifejteni ezzel a bűnözési ággal szemben

Milyen mértékben használja ki a lakosság a szja kedvezményeket? (bokroska)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Nagymértékben. A gyerekkedvezményre tavaly 87 milliárd adómegtakarítást könyvelhetett el a lakosság. A törvényi kedvezmények maximális igénybevételére irányuló törekvést természetesnek tartom.

Az Önök munkája lett hatékonyabb, vagy az emberek lettek becsületesebbek? (brzezinski)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Mindegyik. Ezen kívül az árnyékgazdaság csökkenésének irányába hatott a megszigorított jövedéki adózás, továbbá - nem lebecsülendő mértékben - a gazdasági fejlődés. Minél kiegyensúlyozottabb egy piacgazdaság, annál kisebb az esélye annak, hogy nagymértékű adóeltitkolás leplezetlen marad. Ez ugyanis az árakban érhető tetten.

Megváltoztatható az adómorál Magyarországon? A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem... (Rookie)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Én azért nem vagyok ennyire pesszimista. A társadalom és a gazdaság fejlődése egyértelműen az adómorál javulásának irányába hat. Abban lehet véleménykülönbség, hogy az átlagos európai szint eléréséhez 15 év kell vagy 30.

Az adó mértéke attól függ, hogy mennyit akar költeni a kormányzat

Elképzelhető egy 40 százalék alatti legmagasabb adókulcs? (bokroska)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Természetesen elképzelhető, bár úgy gondolom, hogy a 40 százalékos adókulccsal nincs gond, hiszen ez alacsonyabb mondjuk a német, a francia, vagy az osztrák legmagasabb adókulcsnál. Az tűnhet inkább nagyobb adótehernek, hogy a 40 százalékos kulcs, már az 1 millió 200 ezer forint feletti jövedelemkategóriában érvényesül, és mondjuk nem a hárommillió fölöttiben. Az adó mértéke soha nem adózási kérdés. Az adó a társadalmi közös kiadások fedezeteit biztosítja. Érdemi adócsökkentés akkor lehetséges, ha bizonyos közkiadásokról a költségvetés le tud mondani.

Angliában tételes elszámolás kérhető a befizetett adó felhasználásáról. Ön szerint mennyiben javítaná ez az adófizetési morált Magyarországon? (bushido)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Én jártam Angliában, és a brit kollégák sem tudnak ilyen elszámolásról. Ez az elszámolás ugyanis maga a költségvetési törvény mindenütt, ez a törvény pedig valljuk be a nem szakember számára nem sokat mond.

Mi a véleménye az orosz adórendszerről és az ottani adózási szokásokról? (kicsoda4)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Nem sok ismeretem van a mai orosz adórendszerről. Nagyon meglepődtem, amikor három évvel ezelőtt azt a hírt olvastam, hogy az orosz adóbeszedő részleg nyolc darab harckocsit vásárolt. Vezetőjük nem is hivatalnok, hanem egy tábornok (ismerem).

Simicska jó munkatárs volt

Milyen volt Simicska Lajos, mint elnök és munkatárs az adóhivatalban? (pofado)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Én az adóhivatalnál megalakulása óta dolgozom. Nyugodtan állíthatom, hogy az APEH eddigi hat elnökével mindannyian korrekten együtt tudtunk dolgozni. Az persze már egy másik kérdés, hogy normálisnak tekinthető-e az, hogy egy szakmai szervezet élén 15 év alatt ma már a hatodik elnök dolgozik?!

Mit szól ahhoz, hogy az MSZP megszűntetné az adórendőrséget? (Sevenside)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Semmit. Pártpolitikával nem foglalkozom, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki.

És ki ellenőrzi, hogy van-e nyom az APEH információs rendszerében? (revizor)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Az első ellenőrzési fórum a mi belső ellenőrzésünk. Ezen kívül három cég folyamatosan vizsgál minket különböző időszakokban és különböző terjedelemben. Ez a három cég: a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Pénzügyminisztérium folyamatos ellenőrzését munkafolyamatos ellenőrzésnek tekintem.

Mikor lesz Ön az APEH elnöke? (brzezinski)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Remélem, soha.

Ki készíti el a szja bevallását? Ön vagy valaki más? Ki a könyvelője? (revizor)

Vámosi-Nagy Szabolcs: A saját bevallásomat mindig én készítem el. A benyújtáskor megkérem a kollégákat, hogy a bizonylatokig terjedően ellenőrizzenek le. Az APEH-ban ugyanis van egy elkülönült szervezeti egységünk, amely közvetlenül az elnökhöz tartozik. Ennek a szervezetnek a dolga az adóhivatal dolgozói adóügyeinek a kezelése.

Nem tervezik, hogy megváltoztatják a logójukat, a kis polgárt bekapni készülő hatalmat szimbolizáló akármit? (revizor)

Vámosi-Nagy Szabolcs: A logónkat élő bírálatokkal nem tudok mit kezdeni, hiszen nekem sem tetszik, ugyanakkor nem illik az erre vonatkozó bírálatokat alátámasztani. Belátható időn belül - már csak költségtakarékossági szempontból is - a logó módosítása nem várható. Egyébként azt szimbolizálja, hogy a kispénzeket a nagy kalapba kell dobni.

Hogyan lett adószakértő? Ha szaktudását máshol kamatoztatná, sokkal többet kereshetne... (brzezinski)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Véletlenül. 32 évvel ezelőtt ugyanis a Fővárosi Illetékhivatalba vettek fel dolgozni. Ha valaki három évtizeden keresztül állami szolgálatban dolgozik, és a pályafutása - ha nem veszik álszerénységnek - sikeres, akkor anyagi okok miatt csak abban az esetben változtat állást, ha életvitele és családi környezete normális igényeit nem tudja kielégíteni. Én elég jól keresek ahhoz, hogy egy tisztességes közepes életszínvonalat tudjak az egész családnak biztosítani. Igényeimről pedig annyit, hogy a nyarat jobban szeretem kenun vagy kerékpártúrán tölteni, mint mondjuk a Bahamákon.

Minek készült gyerekkorában? (Guest99544)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Kisgyermekkoromban mozdonyvezetőnek, kamasz koromban írónak.

Nem tart Öntől mindenki a tágabb környezetében? (hejjj)

Vámosi-Nagy Szabolcs: Baráti társaságom olyan emberekből áll, akik becsületesek - még adóügyi értelemben is. Az ennél bővebb környezet tagjai közül azok, akiknek nem tiszta a lelkiismeretük bizonyára fenntartással viseltetnek irányomban. Ezt azonban nem szokták az orromra kötni.

(Üzleti Negyed)