Távközlés: halló, itt a pénz beszél!

Vágólapra másolva!
Meglehet, a recesszió szorítása lassan gyengül az Európai Unióban, a telekommunikációs szektor továbbra is ontja a rekordméretű veszteségekről szóló jelentéseket. A Deutsche Telekom, a France Télécom és a holland KPN 2001-ben negatív rekordok sorát döntötte meg, s a szolgáltatókra nehezedő hatalmas adósságállományok csökkentésének üteme jóval lassúbb, mint a legpesszimistább elemzők gondolták.
Vágólapra másolva!

A holland távközlési óriás, a KPN hétfőn a holland gazdaságtörténet legnagyobb éves vállalati veszteségéről számolt be: a vállalat 2001-ben 7,5 milliárd eurós deficitet könyvelt el. A magyarországi PanTel Rt. többségi tulajdonosának részvényárfolyama a bejelentés után stabil maradt: a piac egyetértett Ad Scheepbouwer elnök elemzésével, hogy a KPN válságstratégiája máris kihúzta a céget a hat hónappal ezelőtt tetőzött krízisből. A veszteségből 6,1 milliárd eurót tettek ki az egyszeri, elsősorban a KPN akvizíciói után keletkezett értékleírások. A fennmaradó 1,4 milliárd eurós nettó veszteség ugyanakkor még így is jól tükrözi a KPN mélyrepülését: a vállalat a 2000-es évet még 1,87 milliárdos nyereséggel zárta.

A felröppent hírek ellenére a KPN megtartja a harmadik legnagyobb német mobiltársaságban, az E-Plusban szerzett többségi részesedését. A német "kaland" több mint két évvel ezelőtt 20 milliárd euróba került a KPN-nek, s azóta újabb 10 milliárdot költött a német szolgáltatóra. Az E-Plus jelenlegi piaci értéke 5 milliárd euró alatt van, s a KPN az E-Plus értékcsökkenése miatt tavaly 13,7 milliárdos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, amit csak részben ellensúlyoztak a vállalateladások, így a cég csak minimálisan tudta csökkenteni 15,7 milliárd eurós adósságát. Idén ugyanakkor mind a KPN vezetékes üzletága, mind a mobilágazat stabilizálódni látszik: az előrejelzések szerint az idén a KPN idei ebidtája, azaz adózás, értékcsökkenés, kamatok és amortizáció előtti eredménye elérheti a 4,1 milliárd eurót, ami lehetőséget teremt az adóssághegy "organikus" csökkentésére.

Jóval nehezebb helyzetben van a KPN két európai riválisa, az európai piaci liberalizáció után a vállalatfelvásárlások, valamint a méregdrága harmadik generációs mobillicencek "összeurópai" felhalmozása miatt adósságválságba került Deutsche Telekom és a France Télécom (FT). A "veszteségversenyt" ugyan Franciaországban tavaly a Vivendi Universal már megnyerte a maga 13,6 milliárd eurós éves nettó deficitjével - amelynek legnagyobb része szintén egyszeri értékleírásokból jött össze -, a France Télécom elnöke, Michel Bon azonban holnapi bejelentésében valószínűleg erős második helyre hozza be a francia szolgáltatót, közel 12 milliárd eurós becsült veszteséggel. A tavalyi piaci összeomlás szerkezetét jól mutatja, hogy míg az FT ebidtája 14 százalékkal nőtt 2001-ben, a részvényenkénti eredmény legkevesebb 54 százalékkal csökkent, s az FT 65 milliárd eurós adósságállománya nem sok helyet hagy a vállalatnak a vállalati és pénzpiaci manőverezésre. Bár az FT 2003-ra 18-28 milliárdos adósságcsökkentési programot jelentett be, az elemzők egyre nagyobb kétellyel fogadják az adósságprogram eredményességét.

Gyakorlatilag ugyanekkora adósságheggyel kell megküzdenie a legnagyobb európai távközlési szolgáltatónak, a Matávban stratégiai kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező Deutsche Telekomnak (DT) is. Az adósság itt 62,1 milliárd dollár, ráadásul a DT ambiciózus adósságcsökkentési programja az elmúlt hetekben gyakorlatilag összeomlott. A német telekommunikációs óriás 1996 óta először 2001-ben volt veszteséges: igaz, a deficit "mindössze" - mármint az FT-hez és a Vivendihez képest mindössze - 3,5 milliárdra rúgott, a tavaly előtti nettó 5,9 milliárdos nettó nyereséggel egybevetve azonban már komoly bajokról árulkodnak az adatok. A német piacfelügyelet ugyanakkor megvétózta a DT kábelüzletágának eladását az amerikai Liberty Mediának, így a Telekom 5,5 milliárd euró közvetlen bevételtől esett el.

A nyomott piaci hangulat miatt a DT úgy döntött, hogy bizonytalan ideig elhalasztja mobilágazatának tőzsdei kibocsátását: a T-Mobil piacosításából majdnem 10 milliárd eurót fordíthattak volna adósságtörlesztésre. A Telekom eredményei és legújabb bejelentése, amely szerint 2002 helyett csak 2003 végére lesz képes 50 milliárd alá tornászni az adósságállományt, valószínűleg számos hitelminősítőnél alacsonyabb kategóriába szorítja a Telekomot. Márpedig ha a hitelminősítők valóban rontanak a DT besorolásán, az jelentősen megnövelheti a telekommunikációs szolgáltató adósságának kamatát, ami még tovább ronthatja a német cég amúgy is a mélyponthoz közelítő tőzsdei megítélését.

(Harkányi András, Magyar Hírlap)

Korábban:

Rekordveszteség a holland KPN-nél
(2002. március 18.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből


2002. március 20. 09:27