Magyarország beszáll az acélvám-háborúba

Vágólapra másolva!
A meghatározott behozatali mennyiségi kereteket meghaladó importot 15 vas- és acélárucsoportnál vámpótlék terheli 2002. június 3-tól december 3-ig a Gazdasági Minisztérium és a Külügyminisztérium keddi döntése értelmében - közölte honlapján a gazdasági tárca. A vámpótlék bevezetésével egyidejűleg piacvédelmi vizsgálatot is indít a két tárca.
Vágólapra másolva!

Az ideiglenes intézkedés célja nem a hazai piacra történő szállítások ellehetetlenítése, hanem a hazai iparág helyzetének kiszámítható keretek között tartása, illetve a helyzet további romlásának megakadályozása - áll a közleményben. A vámpótlék bevezetését a két minisztérium azzal indokolta, hogy a magyarországi ipar jelzései szerint egyes vas- és acélipari termékek importjának évek óta tartó folyamatos növekedése a magyar acélipar számára súlyos kárt okozott és okozhat. A közlemény emlékeztet: az acélipari termékek nemzetközi kereskedelmében előreláthatatlan események bontakoztak ki az USA és az EU által hozott kereskedelemkorlátozó intézkedések nyomán.

A meginduló piacvédelmi eljárás kizárólag azokra a termékcsoportokra vonatkozik, amelyek importja 2001-ben jelentősen meghaladta az előző évek átlagos behozatalát. A 15 árucsoportot és a mennyiségi kereteket csütörtökön teszik közzé a Gazdasági és Foglalkoztatási Közlönyben.

A közlemény szerint a behozatali keretek kialakítása során a vizsgáló hatóságok figyelembe vették az import származási összetételét és ennek megfelelően külön kereteket állapítottak meg az Európai Unió és a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) tagországaira, valamint külön keret vonatkozik a többi exportőr országra.

A közleményből kiderül az is, hogy az ideiglenes intézkedés hatálya nem terjed ki az általános preferenciális rendszer keretében kedvezményes elbánásra jogosult fejlődő országokból származó árukra.

A nemzetközi vámháború újabb lépéseként az EUhivatalosan is benyújtotta a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) azoknak az amerikai termékeknek a listáját, amelyekre akár száz százalékos büntetővámot vethet ki, válaszul az általa jogellenesnek tartott amerikai acélvám-emelési intézkedésekre.

(Üzleti Negyed - MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium