Reuters: nagyobb lehet az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
A kitűzött célnál csaknem 20 százalékkal nagyobb államháztartási hiányt jósolt az idei év egészére a Reuters által megkérdezett 11 elemző. A pénteken közölt felmérés szerint a megkérdezett szakértők konszenzusos jóslata 598 milliárd forintos éves deficitet valószínűsít. Az elemzők többsége nem vár kamatcsökkentést, sőt egyikük kamatemelésre számít.
Vágólapra másolva!

Az elemzői felmérés az inflációs, kamat és költségvetési várakozások átrendeződését jelzi - írja a Reuters. Az inflációs várakozások a jegybanki célok fölé emelkedtek. Az elemzők december végére 5,68 százalékos, 2003 végére pedig 4,58 százalékos inflációt várnak átlagosan.

Ennek megfelelően szinte eltűnt a kamatcsökkentési optimizmus, sőt megjelentek az első kamatemelésre vonatkozó jóslatok. Tizenegy elemzőből már csak egy vár egy apró, 25 bázispontos kamatcsökkentést a jegybanktól a következő hetekre. Két elemző szerint kamatemelésről már a Monetáris Tanács keddi ülésén döntés születik, a túlnyomó többség szerint azonban június végéig az MNB már nem változtat kamatain.

A gazdasági növekedés a konszenzus szerint az idei első negyedévre e lőrejelzett 3,1 százalékról 2003-ra 4,4 százalékra gyorsul. A forint erősödésére vonatkozó várakozások visszafogottabbak lettek. Az euró jelenlegi mintegy 245 forintos árfolyamát a félév végéig 244 köré, az év végére 243,19 forintra várják átlagosan az elemzők, a jövő év végére pedig 240,36 forintos árfolyamot valószínűsítenek.

(MTI)