Kiszolgáltatott közép-európai vállalatok

Vágólapra másolva!
A globális gazdaságban betöltött figyelemre méltó szerepük ellenére a közép-európai termelő vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak a globális versenytársakkal szemben - állapítja meg a Deloitte&Touche, a termelő vállalatokat vizsgáló tanulmánya. A felmérés a közép-európai vállalatok előtt álló kihívásokat és fenyegetéseket mérte fel regionális és globális szinten egyaránt.
Vágólapra másolva!

A felmérést öt közép-európai ország - Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovénia és Szlovákia - több mint 100, többek között az élelmiszeriparban, a vegyiparban, a villamosenergia-iparban, az autóiparban és a fémfeldolgozó iparban működő termelő vállalata körében végezték el.

A felmérés egyik fontos megállapítása, hogy a tisztán regionális és a régióban működő multinacionális vállalatok között jelentős szakadék tátong a teljesítmény és a termelékenység tekintetében. A legjelentősebb űrt a két csoport között a termelékenység területén tapasztalható különbség jelenti. Más területen is vannak lemaradások, ilyen a gyártás, az ellátási lánc menedzsment (SCM) és a szervezettel kapcsolatos kérdések. Egymással összehasonlítva, a helyi vállalatok legjobb mutatóikat a globalizáció kihívásaira való felkészültségük mérésekor érték el. A multinacionális vállalatokkal szemben a helyi vállalatok voltak képesek a legjobban megérteni vevőik igényeit.

Mobil munkaerő - emelkedő életszinvonal

Mark Walton, a tanulmány szerzője, az Európai Termelési Csoport vezető partnere szerint a termelékenység területén tapasztalható különbségek leginkább az Európai Uniós csatlakozás hatása miatt tekinthetők hátráltató tényezőnek. A csatlakozás jelentős kockázattal bír a régió alacsony költségű termelési kapacitásaira nézve. Ahogy a munkaerő mobillá válik, és az életszínvonal emelkedik, az EU integráció Közép-Európa, mint alacsony költségű földrajzi terület lemorzsolódását jelentené - mondta Walton.

Valójában ez a tendencia már most is érezteti hatását, a vállalatok egyre keletebbre tekintenek. Az EU integráció csak tovább súlyosbítja a helyzetet - tette még hozzá a szakértő. A helyi vállalatok termelékenysége átszámítva dolgozónként átlagosan kevesebb, mint 67 ezer eurónak felel meg. Ezzel szemben a multinacionális vállalatoknál ugyanez az arány 120 ezer euró. Még ennél is aggasztóbb, hogy az előző évhez viszonyítva a termelékenység területén a helyi vállalatok semmilyen fejlődést nem mutattak.

A felmérés 45 különböző mutatót vizsgált, hogy megmérje a legkritikusabb sikertényező terén elért teljesítményt a kiemelkedően éles versenyhelyzetben működő termelővállalatok körében.

Néhány kulcsfontosságú terület azok közül, ahol a regionális vállalatok teljesítménye elmarad a multinacionális vállalatokétól:

Gyártási teljesítményben

19 százalékos lemaradás

A szervezeti és humán erőforrás kérdések területén

17 százalékos lemaradás

Az ellátási lánc megfelelő kiépítésében

14 százalékos lemaradás

A globalizációra való felkészültség tekintetében

13 százalékos lemaradás

(Forrás: Deloitte&Touche)

Az összteljesítményt nézve is sok az elmaradás, ennek ellenére azonban a vállalatoknak sok tekintetben sikerült felzárkózniuk, különösen a költségek és a minőség területén. A felmérés legfontosabb megállapítása az, hogy a termelő vállalatoknak meg kell felelniük a termelési stratégia kulcsfontosságú tényezői, különösen a gyorsaság és a rugalmasság követelményeinek. E képességek hiányát a vállalatok jelenleg az olcsó munkaerőből adódó alacsony költségekkel pótolják.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: