Súlyos tőzsdei veszteségek: beütött a WorldCom ménkő

Vágólapra másolva!
Már röviddel az európai nyitás után nyilvánvalóvá vált, hogy a WorldCom-botrány által kiváltott aggodalmak nagy hatással lesznek az európai tőzsdék kereskedésére. A frankfurti tőzsde 5,3 százalékkal, a londoni mutató 3,8 százalékot zuhant szerdán délelőtt. A BUX 287 pontos mínuszban kezdett. Az euró gyakorlatilag paritást ért el a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

A Wall Streeten a WorldCom-botrány okozta turbulencia miatt a technológiai kereskedés Nasdaq indexe 2,5 százalékot, a Dow Jones ipari mutató 1,7 százalékot esett. A szakértők szerint az amerikai tőzsde mozgását leginkább tükröző átfogó mutató, az S&P500-as is 1,7 százalékkal alacsonyabban zárt. A WorldCom részvénye 65 százalékot esett a tőzsdezárás utáni kereskedésben. Az amerikai gazdaság rossz teléjesítménye, és az FBI figyelmeztetése, hogy a július 4-ei amerikai nemzeti ünnepre további terrorcselekmények várhatók, csak súlyosbította a helyzetet, mondta az Üzleti Negyednek a Daewoo Bank Rt. szakértője, Palánkai Gábor.

Elemzők már az amerikai zárás közben felhívták a figyelmet a Wall Street negatív világpiaci hatására. Ez nem is maradt el. A frankfurti kereskedésben szerda délelőtt a DAX index a 4000 pontos lélektani határ alá esett, több mint 5 százalékos mélyrepüléssel. A londoni FTSE 100-as is erősen lefelé mozdult, közel 4 százalékos veszteséggel. A párizsi CAC 40-es is csatlakozott és követte a trendet, 4,7 százalékos veszteséggel.

Olyan szintű pánik van a tőzsdéken, hogy automatikusan életbe lépnek a sell-orderek (eladási megbízások), mondta az Üzleti Negyednek Misur Gábor független szakértő. A szakértő szerint dominó-effektus van, tehát az egyik eladási megbízás generálja a másikat.

Pszichológiai szint alatt a dollár

A nemzetközi devizapiacon az euró 0,9940 dollárra is erősödött, több mint 31 centtel, ami gyakorlatilag paritást, tehát egyenlő árfolyamot jelent. A paritás egy pszichológiai szintet jelöl, amit szakértők erős euró szintnek definiáltak korábban. Misur Gábor elmondta, hogy egyértelműen csökkenő trend van a dollárpiacon, és a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nincsenek szintek. A dollár egy hónap alatt 10 százalékot esett, ami extrémnek tekinthető a szakértő szerint. A dollár eladása olyan méreteket öltött, hogy a Bank of Japan intervenciója, a dollár-jen árfolyamszintjének megtartására is kudarcba fulladt. A dollár 120,54 jent ért szerdán 12 óra előtt.

Szakértők szerint George W. Bush amerikai elnök dollárra tett megjegyzése is nagyban hozzájárult a fizetőeszköz eséséhez: Bush azt nyilatkozta kedden, hogy a dollár értékét a piac kell, hogy meghatározza. Misur Gábor szerint ha a dollár továbbra is esik, akkor rövidtávú korrekciónak kell következnie.

A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe 287 pontos veszteséggel nyitott, a Matáv 50 forintot esett, és ezzel 800 pont alatt, 780 forinton kezdett. A J.P. Morgan kedden vételre ajánlotta a távközlési cég papírjait.

Az arany ára a dollár gyengülésére, és a bizonytalan piaci hangulatra meredeken emelkedni kezdett: unciája 3,30 dolláros nyereséggel 324,20 dollár volt a londoni azonnali fémpiacon szerdán fél tíz után.