Nem lesz eva-jogosult a mezőgazdaságban dolgozók többsége

Vágólapra másolva!
A mezőgazdaságban érdekelt vállalkozások nagy része kimarad az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kedvezményeiből, igaz az őstermelők, kistermelők nagy része már 1996 óta élvez tb- és adókedvezményeket - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint az agráriumban dolgozók több mint 90 százaléka nem élvezheti majd az eva nyújtotta kedvezményeket. Többek között azért, mert nem az általános áfa-rendszerbe tartoznak: a csökkentett kulcsokkal dolgozó úgynevezett kompenzációs felárral értékesítik termékeiket.

Az eva-szabályok szerint az ilyen adóalanyok nem térhetnek át az eva-körbe. Márpedig az őstermelők és kistermelők többsége ide tartozik. Az agrárvállalkozások nagy része azért esik ki a körből, mert vagy több mint 15 millió forint az éves bruttó árbevétele, vagy mert a cégnek nincs két éves múltja.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének jogi szakértői szerint további akadályt jelent az a kitétel, hogy az egyéni vállalkozó, aki "evás" cégben 10 százaléknál nagyobb szavazati jogot biztosító tulajdonrésszel rendlelkezik, már nem választhatja az evát. A társas vállalkozásoknál pedig feltétel, hogy valamennyi tagjuk magánszemély legyen, és más cégben ne legyen részesedésük.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Adó - Az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

Amit az eváról tudni kell
(2002. szeptember 27.)