Erősödő forintot vár a Goldman Sachs az uniós csatlakozástól

Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs várakozásai szerint a forint erősödik az Európai Unióba való belépéssel, majd tovább az eurózónához való csatlakozásig. A Goldman Sachs szerint a forint sávjának közepe 237 forint/euró lesz az európai átváltási rendszerbe (ERM-II) való belépéskor, a mostani, körülbelül 241 forint/euró helyett. 2006-ig a forint 215 forint/euró erősödését valószínűsíti a bank elemzői.
Vágólapra másolva!

Az amerikai befektetési bank tanulmánya szerint, melyet az uniós bővítés közép-európai valutákra várható hatásáról készített, Csehország, Lengyelország és Magyarország a valutája euróhoz viszonyított központi paritását valószínűleg a piaci árfolyamon rögzíti, amikor belép az ERM-II.-be a 2004 közepére várható EU-csatlakozással egyidejűleg.

Az ERM-II. a valutauniós tagság feltétele és előszobája, és a Goldman Sachs szerint ez a három ország az EU-csatlakozás után körülbelül két évvel próbálja majd átvenni az eurót. 2006 közepi euróövezeti tagságot feltételezve, a forint 215 forint/euróig erősödhet addigra, ha nagymértékben növekszik a termelékenység Magyarországon - írták.

A cseh koronát 30 korona/euróra jósolták a bank elemzői a jelenlegi 30,745 korona/euró helyett. A zlotyról azt írták, hogy annak euróhoz viszonyított árfolyamát az euró/dollár árfolyam szabja majd meg.

(MTI)