Jövő héten nevezik meg az elbocsátandó IBM-dolgozókat

Vágólapra másolva!
A jövő héttől kezdi meg az IBM az október végén bejelentett létszámleépítés nevesítését. Az intézkedés során mintegy 3400 dolgozót bocsátanak el, akik közül sokan valószínűleg nem találnak majd munkát hasonló kondíciókkal - közölte Zimmermann József miniszteri biztos szerdán Salgótarjánban az észak-magyarországi munkaügyi központok vezetőivel folytatott egyeztetés után.
Vágólapra másolva!

A miniszteri biztos tájékoztatása szerint a székesfehérvári gyár a jövő héttől közli a dolgozókkal, az érdekvédelmi szervezetekkel és a Fejér Megyei Munkaügyi Központtal, hogy kit és mikor bocsátanak el. Decembertől leáll a termelés, 250-300 ember üzemelteti majd a céget a jövő év közepéig, 2003. első félévének végén pedig megszűnik az IBM székesfehérvári gyára - tette hozzá Zimmermannn József.

A jelenlegi, még mindig előzetesnek tekintendő adatok szerint az elbocsátások 2057 Fejér megyei és 1470 más megyéből származó alkalmazottról van szó. A miniszteri biztos elmondta, hogy a nem helybeliek körében Veszprém megye a leginkább érintett 632 fővel, Borsod-Abaúj-Zemplénből 274, Hevesből 30, Nógrádból 10, Szabolcs-Szatmár-Beregből 33 ember dolgozik az IBM-nél.

Zimmermann József szakmai problémaként említette, hogy az elbocsátandók nagy valószínűséggel nem találnak majd munkát hasonló feltételekkel, hiszen a múlt évben a negyedik legnagyobb árbevétellel rendelkező magyarországi vállalat az egyik legjobban fizető cég volt a térségben.

A tapasztalatok szerint a nem helybéli munkavállalók továbbra is Fejér megyében keresnek állást, és főként abban reménykednek, hogy új tulajdonosa lesz a gyárnak. Jelenleg egyébként mintegy 2500-3000 között van a felkínálható állásajánlatok száma.

(MTI)