18 milliárd font az öt leggazdagabb angol vagyona

Vágólapra másolva!
Közel 18 milliárd font, azaz 6,3 billió forint az öt leggazdagabb angol vagyona. A leggazdagabb britek háromszázas listáját negyedik éve egy Nagy-Britanniában élő svéd üzletember vezeti a maga 6,3 milliárd fontos vagyonával. II. Erzsébet brit uralkodó viszont milliárdosból milliomossá szegényedett. A The Mail on Sunday idei összeállítása szerint a királynő vagyona a tavalyi 1,15 milliárd font után az idein 976 millió font (370 milliárd forint) volt. Erzsébet ezzel az első húszas lista sereghajtója, és egyben egyetlen olyan tagja, aki nem milliárdos.
Vágólapra másolva!

Az uralkodó a tavalyi listán még a 15. volt akkori vagyonával, és 2002-ben az első húsz mindegyike milliárdos volt. A királynő személyes vagyonának csökkenését az udvari befektetések tőzsdei értékvesztése okozta.

Csökkenő vagyonnal is Bill Gates a leggazdagabb/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030228csokkeno.htmlVárszegi Gábor a leggazdagabb magyar/uzletinegyed/hirek/20021115elso.html

A legtöbbet kereső brit rocksztár tavaly Sir Paul McCartney volt, 46 millió font bevétellel. A 60 éves ex-Beatle vagyona 685 millió font, ami a 38. helyre volt elegendő. Sir Paul az előző évben a 39. volt 656 millió fonttal. Tavalyi bevételének nagy része amerikai és japán turnéjából eredt, amelyek összesen 31 millió fontot hoztak.

McCartney ezzel egymaga többet keresett, mint a Rolling Stones, amelynek bevétele tavaly 41 millió font volt, ebből 22 millió a 40 Licks turnéból folyt be. A Rolling Stones frontembere, Mick Jagger 200 millió fontos vagyona a 161. helyre volt jó az idei listán.

Az első öt helyezett összesített vagyona megközelíti a 18 milliárd fontot, azaz a 6,3 billió. A lista élén 6,3 milliárd fonttal a svéd Hans Rausing áll, aki 1995-ben alapozta meg vagyonát, azzal, hogy 4 milliárd fontért eladta a Tetra Laval családi csomagolóipari vállalkozás ráeső hányadát testvérének. Rausing nagyszerűen kihasználja a nem rezidens keresőkre vonatkozó nagyvonalú brit adótörvényeket, amelyek alapján a külföldieknek, ha deklarálják, hogy valamikor vissza fognak térni hazájukba, nem kell adót fizetniük külföldön keletkező, és ott is tartott jövedelmük után.

Az ötödik helyezett a listán Bernie Ecclestone, a Forma 1-es vándorcirkusz jogainak birtokosa. A 72 éves autóverseny-guru és 42 éves horvát felesége, Slavica 2,2 milliárd fontot tudhat magáénak.