Megállt a befektetési alapok gyarapodása

Vágólapra másolva!
Októberben megtorpant a befektetési alapok gyors növekedése. Az általuk kezelt vagyon ugyanis 0,1 százalékkal 1 874 milliárd forintra csökkent - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szövetség összesítése szerint októberben ugyan 9 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, piaci teljesítményük azonban 12 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. A harmadik negyedévben 21 százalékkal, közel 267 milliárd forinttal nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt alapok összvagyona. Az első negyedévben 28 százalékos, a második negyedévben 14 százalékos volt a vagyongyarapodás.

A BAMOSZ-tagok október végén összesen 160 alapot kezeltek, a hónap során három új befektetési alap indult. A legnagyobb csoportot alkotó kötvényalapok vagyona október végén 2 százalékkal, 658 milliárd forintra csökkent a megelőző havi 690 milliárd forintról. A hónap során több mint 30 milliárd forint tőkét vontak ki a kötvényalapokból, a negatív hozamok az alapok vagyonát további 1,5 milliárd forinttal csökkentették.

A pénzpiaci alapok növekedési üteme lassult, a 27 alap vagyona12 milliárd forinttal, 2 százalékkal, 598 milliárd forintra nőtt októberben. Az új befektetések ehhez 10 milliárd forinttal, a hozamok, 1,5 milliárd forinttal járultak hozzá. A likviditási alapok vagyona az előző negyedéves visszaesést követően 21,5 százalékkal nőtt, több mint 28 milliárd forint új tőkét fektettek be a hónap során ezekbe az alapokba.

A részvényalapok eszközértéke október végén 142 milliárd forintra csökkent, 6,2 százalékkal volt kevesebb mint egy hónappal korábban. A visszaesést a BUX több mint 10 százalékos gyengülése okozta, a tiszta részvényalapok vagyona 10,6 százalékkal, míg a részvénytúlsúlyosoké 5,9 százalékkal csökkent. Az ingatlanalapok bővülése meglódult októberben, vagyonuk 11 százalékkal 297 milliárd forintra emelkedett.