Pártok választási ígéretei

Vágólapra másolva!
A legtöbb választópolgár döntését a pártok gazdasági ígéretei is befolyásolják. A kampányígéreteket a vasárnapi befutó szerint rendeztük sorba, arra gondolva, hogy érdemes mégegyszer áttekinteni azokat, bár változások szinte biztosan várhatók az elkövetkező két hétben.
Vágólapra másolva!

MSZP

Az MSZP méltányosabb közteherviselést és a családok adóterheinek csökkentését ígérte meg programjában. A járulékokat szintén csökkentik: 2007-től, két lépcsőben. A munkahelyteremtést elsősorban infrastruktúra-fejlesztéssel, és a vállalkozók számára létrehozott Vállalkozók Bankjának 650 milliós tőke-kihelyezésével érnék el. Az intézkedésektől az MSZP negyedmillió új munkahelyet remél, elsősorban a szolgáltatóiparban.

A vállalkozókat emellett egyszerűbb szabályozással, és alacsonyabb adminisztrációs díjjal támogatnák. Az agráriumban elsősorban a versenyképességet fokoznák a szövetkezés és a pályakezdő gazdák támogatásával.

Az MSZP természetbeni juttatásokat ígért a legszegényebb családoknak. A családi- és lakástámogatásban általában a rászorultságot vették alapul: lakástámogatást csak az átlag- vagy az az alatti jövedelemmel rendelkezők vehetnek igénybe. Szintén a legszegényebbek részesülhetnek a kedvezményes víz- villany- vagy gáztarifákból.

A nyugdíjasok számára, méltányossági alapon ígértek emelést: 2007-től, különböző mértékben emelnék a nyugdíjakat, attól függően, hogy ki, mikor ment nyugdíjba. Emellett 2006-tól megígérték az özvegyi nyugdíj emelését is.

A szocialisták tették a legkonkrétabb ígéretet az euró bevezetéséről: a program szerint 2008-ra megteremtik a közös valuta bevezetésének előszobájául szolgáló ERM II. feltételeit.

Fidesz

A Fidesz legtöbbet hangoztatott gazdasági ígérete az volt, hogy tízszázalékos járulék-csökkentéssel éri majd el a foglalkoztatás növekedését. A párt szerint ezzel 500 ezer új munkahelyet teremtenek.

Fotó: MTI
A Fidesztől is reformokat várnának el a tőke- és pénzpiacon

A Fidesz programjában adó- és járulékcsökkentés, valamint tőketámogatás szerepelt a kis- és középvállalkozások számára, és kilátásba helyezte a vállalkozások adminisztrációs terheinek felére való csökkentését. Szintén a KKV szektor kedvében jártak, amikor megígérték, hogy megszüntetik a körbetartozásokat. A mezőgazdaságban visszaállítják a földtörvényt, a gazdák számára kedvezményes hiteleket kínáló, gazdabank hálózatot hoznak létre.

A Fidesz családbarát adózást ígért, a párt a gyes második másfél évét a gyerek nyolcéves koráig bármikor felhasználhatóvá tenné. A gyermekek utáni adókedvezmény visszaállítását is megígérték. A lakossági gázárakat kizárólag az infláció mértékével megegyezően emelnék meg.

A nyugdíjasoknak általános 14. havi nyugdíjat helyezett kilátásba a Fidesz. Szintén az időseknek kedveztek az élelmiszer-utalványokkal, illetve egyes gyógyszerek ingyenessé tételével.

A párt 2010-re ígérte az euró bevezetését. Ahhoz, hogy ez biztosan megvalósuljon, a Fidesz költségvetési tanácsot állítana fel.

Fotó: MTI
Az SZDSZ 20 százalékos adókulcsot szeretne

SZDSZ

A szabad demokraták legfontosabb ígérete az egykulcsos adózás megteremtése volt: az áfa, az szja és a nyugdíjjárulék egyaránt 20 százalék lenne, a társasági adó16 plusz 4 százalék, tehát szintén 20 százalékos lesz.

Járulék csökkentés helyett, az SZDSZ a rendszer átalakítását hirdette: három pilléres TB-t alakítanának ki: egy állami, a sürgősség ellátásra, egy normál, magánfinanszírozással, és egy kockázati pillér a szervátültetésekre, és egyéb ritka beavatkozásokra.

A vállalkozókat elsősorban a kisebb állam, a Széchenyi-kártya, valamint a mikrohitelek ígéretével nyerték meg a szabad demokraták. Az SZDSZ elsősorban a szolgáltatóipart, valamint a K+F-et fejlesztené Magyarországon.

A nyugdíjasok aktivitásának növelésével, és az öngondoskodás fokozásával próbálják megoldani a nyugdíjkérdést.

MDF

Az MDF egykulcsos, 18 százalékos adót ígért a választóknak. Szintén fontos bejelentés volt a haláladónak nevezett örökösödési illeték, valamint az árfolyamnyereség-adó eltörlése. Az MDF 10 éven belül 50-ről 35 százalékra mérsékelné az állam újraelosztó kapacitását.

Fotó: MTI
Az MDF esélyt kapott a 18 százalékos szja kulcs kiharcolásához

A KKV szektort elsősorban állami garanciaalappal, a közbeszerzésekben nekik jutatott előnnyel, valamint az adminisztrációs terhek csökkentésével segítenék. A gazdálkodókat földhitel-programmal, valamint falugazdász hálózattal edősítenék meg.

Az MDF 13. havi családi pótlékot, valamint családi adókedvezményt ígért a népességfogyás megállítására. A nyugdíjasoknak egyszeri, 15 ezer forintos emelést, valamint kegyeleti járandóságot vezetnének be.