Változik a gázszámla, és az elszámolás is

Vágólapra másolva!
Az ország gázszolgáltató társaságai, így a Fővárosi Gázművek Rt. fokozatosan áttér ügyfelei gázfogyasztásának éves elszámolására, vagyis az évenkénti egyszeri mérőleolvasásra és így a havonta azonos értékű részszámlák küldésére. Utánanéztünk az új számlaformátummal járó változásoknak.
Vágólapra másolva!

Az országban már több területen áttértek az éves elszámolásra. A Fővárosi Gázművek Rt. tájékoztatása szerint "egy kényelmesebb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb elszámolási rendszert ajánl fel" minden olyan ügyfelének, ahol a fogyasztásmérők összteljesítménye nem haladja meg az óeánkénti 20 köbmétert. (Az ajánlás természetese azt jelenti, hogy az áttérés nem kötelező.)

Az egyes kerületek eltérő időpontokban állhatnak át; 2006 február és 2007 február között a szolgáltató levélben informálja ügyfeleit a változásokról. Az új konstrukció a számla formátumát sem hagyta változatlanul, melynek értelmezése a tapasztalatok szerint eleinte nehézségekbe ütközhet.

Átalányos részszámlák

Az éves elszámolás segítségével a fogyasztók számára könnyebbé válik a gázfogyasztással összefüggő kiadások tervezése, hiszen a részszámlák az év minden hónapjában egyenletesen terhelik a háztartás költségvetését. A gázmérőket évente csak egyszer olvassák le a Gázművek munkatársai, nem kell minden hónapban a leolvasóra várni vagy közölni az aktuális mérőállást.

Az átállás során a szolgáltató az előző évek fogyasztási adatai alapján meghatározza az adott fogyasztó részére a következő egy év várható mennyiségi értékének 1/12-ed részét, és azután ezt a fix összeget ajánlja fel neki mint havonta számlázandó részszámlaértéket. Korábban a két leolvasás közötti időszak egyenlő részszámla értékeiről a szolgáltató és a fogyasztó úgynevezett részszámlázási adatlap kitöltésével állapodott meg.

A havi részszámla-értéket a jövőben úgy számítják ki, hogy éves elszámolás esetén az előző évi, negyedéves elszámolás esetén pedig az előző évi, azonos időszakra vonatkozó gázfogyasztást pontosítják az elmúlt 20 év hőmérsékleti adataival. Vagyis, a szolgáltató egy átlagos időjárású időszakot vesz alapul. Az így kapott értéket az éves elszámolásban 12 hónapra osztják el és számlázzák havonta. A részszámlán az adott havi alapdíj és az előzetesen kiszámított gázmennyiség kerül elszámolásra.

Fotó: Fábián Évi
Új családtag érkezése esetén a részszámla módosítható

A részszámla ekképp megállapított értéke azonban megváltoztatható, a fogyasztónak lehetősége van beleszólni annak mértékébe, már az első részszámla kifizetése előtt. A megajánlott éves fogyasztási érték megváltoztatása a fogyasztási szokások megváltozása (például új gázkészülék és szigetelés, lakásbővítés, új családtag érkezése) esetén mindenképpen indokolt lehet, és ebben a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatata tanácsadással, felvilágosítással is segít.

A hatékonyság felé

A fogyasztási szokások természetesen változhatnak egyszer-kétszer, ezért a rugalmas konstrukción belül lehetőség van a kikalkulált részszámlaértékek módosítására - mondta el az [origo]-nak Szabó Péter, a Fővárosi Gázművek Rt. kereskedelmi és ügyfélszolgálati igazgatója.

A szakemberek tehát csak egy alkalommal olvassák le egy évben a gázmérőt, emellett azonban továbbra is fennáll a fogyasztók számára a havi értékek bediktálásának lehetősége. A szolgáltató ebben az esetben is csak évente olvassa le a gázmérő állását, a közbeeső hónapokban pedig 3 nap áll az ügyfelek rendelkezésére, amikor telefonon, postai úton vagy interneten keresztül a számlálóról leolvasott adatok ingyen bediktálhatóak. Ha a fogyasztó ezt elmulasztja, vagy késve teszi meg, a számlát becslés alapján állítják ki.