Támogatják a bizottságok Simor jelölését

Vágólapra másolva!
Nem szabad üzengetni, ugyanakkor normális, ha a kormányzat elmondja a véleményét a monetáris politikáról - mondta hétfőn reggel bizottsági meghallgatásán Simor. Véleménye szerint az MNB függetlensége fontos, és ez  a törvény jelenlegi módosításával biztosítható. Döntő többséggel támogatta az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi, valamint Gazdasági Bizottsága Simor András jegybankelnöki jelölését, hétfői együttes ülésén.
Vágólapra másolva!

Nem akar állást foglalni a forint erősségéről, vagy gyengeségéről Simor András az MNB elnökjelöltje. Matolcsy György kérdésére Simor azt mondta a túl gyenge, és a túl erős forint sem jó. "Egy gazdaságnak az a megfelelő, amikor közel egyensúlyi árfolyam van - tette hozzá.

Elnökként Simor a középtávú inflációs célkövetés rendszerét kívánja támogatni. A jegybanknak feladata az is, hogy támogassa a kormány gazdaságpolitikáját. A jegybanknak nincs árfolyamcélja - szögezte le Simor.

A Portfolió tudósítása szerint jegybankelnök-jelölt azt is jelezte: "a magyarországi termelékenység bővülése még mindig gyorsabb az uniós átlagnál, ez nominális értelemben mindig felértékelődést jelent, de ez okvetlenül nem jelent reálfelértékelődést".

Az alacsony infláció kedvező a gazdasági növekedésnek - közölte Simor az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi, valamint Gazdasági Bizottságának együttes ülésén hétfőn.

"Elengedhetetlennek tartom a konvergenciaprogramban megfogalmazott célok elérését és az euró magyarországi bevezetését" - jelentette ki Simor András. Hozzátette: a monetáris politika elsődleges célja, hogy sajátos eszközrendszerével támogassa a maastrichti kritériumokban foglalt inflációs célok elérését, az árstabilitás megvalósítását.

Simor a két parlamenti testület képviselőinek kérdéseire kifejtette: nem lát semmilyen esetleges negatívumot az euró magyarországi bevezetésével kapcsolatban. Kiemelte, hogy az euró magyarországi bevezetése kifejezetten gyorsítani fogja az ország gazdasági növekedését, jelentősen csökkennének a gazdasági szereplők költségei, például a valutaátváltással kapcsolatos kiadások, egyszerűsödnének a pénzügyi műveletek, további erőteljes bővülésnek indulhatna a külkereskedelem is.

Egy másik ellenzéki felvetésre, nevezetesen, hogyan ítéli meg egy esetleges Költségvetési Tanács felállítását, elmondta: jelenleg nem látja tisztán, hogyan illeszthető be ez az esetleges új intézmény a magyar alkotmányos rendbe. Annyi bizonyos, hogy a költségvetési folyamatok szigorú kézbentartására mindenképpen szükség van. Simor András úgy ítélte meg azonban, hogy a költségvetési folyamatok ellenőrzése esetében "az Állami Számvevőszék is megfelelően el tudja látni ezt a feladatot". "Ennek eldöntése nem az én dolgom" - mondta az elnökjelölt.

Arra a másik kérdésre, hogyan lehet védekezni egy esetleges valutaspekulációs támadás ellen, aláhúzta: erre a legjobb védekezés a kiegyensúlyozott makrogazdasági politika. A jegybanknak, ha esetleg mégis bekövetkezik egy ilyen spekulációs támadás, a monetáris politikai eszköztárának teljes "készletével" kell megvédenie a magyar valutát.

Az MNB-nek a legfontosabb célja az, hogy középtávon tartsa az inflációs célját - emelte ki. Egy másik ellenzéki felvetésre, miszerint a Monetáris Tanács jelenlegi tagjainak összeállításában túl nagy szerepet kap a kormányfő, elmondta: el tudna képzelni egy olyan testületet is, amelyben esetleg más fontos személynek, így a jegybankelnöknek is nagyobb beleszólása lenne a jelöltek megnevezésébe. Ezzel együtt aláhúzta: kinevezése esetén a Monetáris Tanáccsal, annak jelenlegi összetételében is, a jegybankra vonatkozó törvényes keretek között megfelelően együtt tud dolgozni.