EIF viszontbiztosításra jogosult a Garantiqa

Vágólapra másolva!
Kedvező minősítést kapott a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az Európai Befektetési Alaptól (angolul European Investment Fund, EIF) a most megtartott budapesti értékelés során - közölte a társaság.
Vágólapra másolva!

Ennek alapján lehetséges, hogy a Garantiqa hamarosan igénybe veheti az EIF ingyenes 50 százalékos viszontgaranciáját, ami a kis- és közepes vállalkozások hitelfeltételeinek javulását eredményezheti. Az EIF szakemberei egynapos budapesti látogatásuk során vizsgálták a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. működését.

A vizsgálatot az indokolta, hogy a Garantiqa pályázatot nyújtott be az EIF-hez a szervezet által meghirdetett ingyenes 50 százalékos viszontgarancia keretre. Erre azért volt szükség, hogy a Garantiqa kedvezőbb feltételekkel és a bankok számára nagyobb biztonsággal garantálhassa azokat a kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott hiteleket, amelyekre nem terjed ki az állami viszontgarancia.

Az Európai Bizottság versenyképességi és innovációs CIP keretprogramjának (Competitiveness and Innovation Framework Programme) pénzügyi eszközeit a bizottság megbízásából az EIF kezeli. A program célkitűzései között szerepel a kis- és közepes vállalkozások indításához és fejlesztéséhez szükséges finanszírozás elősegítése is.