Csak óráik vannak a MÁV ÁBE ügyfeleinek

Vágólapra másolva!
Már csak péntek estig van idejük biztosítót váltaniuk azoknak, akik korábban a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Várhatóan csak néhány ezer autós kési le a határidőt, ők azonban komoly következményekre számíthatnak - tájékoztatta az [origo]-t a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft.
Vágólapra másolva!

Azoknak az autósoknak, akik a péntek estig határidőig nem kötnek új biztosítást, azzal kell számolniuk, hogy egyáltalán nem lesz fedezetük az augusztus 15-e és az új szerződés megkötése közötti időszakra. Így az ezen időszakban okozott károkat kötelesek lesznek saját zsebből megtéríteni. Ez a töréskárok esetében a pár százezertől több tízmillió forintig terjedhet: Személyi sérülés esetében azonban ennél jóval nagyobb kárösszegre is számítani lehet. Előfordulhat akár élethossziglan tartó járadékfizetési kötelezettség is.

A később átszerződők között különbséget tesznek az alapján is, hogy augusztus 15-ig befizették-e a III. negyedéves díjat a MÁV Biztosítónak vagy sem. Aki fizetett, az a fent részletezett díj megfizetése mellett megtartja a bónuszát, de aki nem, az A00-ba kerül, illetve ha máluszos volt, akkor azt kapja meg.

Bevonhatják a rendszámot

Érdemes azt is tudni, hogy a rendőrség augusztus 16-ától, szombattól már nem fogadja el a MÁV Biztosítónak a III. negyedéves időszakra befizetett csekkeket, díjfizetési igazolásokat, zöldkártyákat a kötelező meglétének igazolására, és a fokozott közúti ellenőrzés keretében fennakadó autósoktól bevonja a rendszámot.

A Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft. információi alapján a legtöbb biztosító az ügyfeleknek bónuszban küldi ki az első csekket. A biztosítók szerint az ügyfél által nyilatkozott bónusz fokozatot a MÁV Biztosító várhatóan rövidesen elkészülő elektronikus adatszolgáltatásából ellenőrzik majd.

Utólag ellenőrzik a bónusz-maluszt

Azokban az esetekben, ahol a MÁV Biztosító által kiadott bónusz fokozat eltér az ügyfél által nyilatkozottól, később módosítják az autós besorolását.

Ugyanebből az adatszolgáltatásból tudja majd meg a többi biztosító azt is, hogy a MÁV Biztosítóhoz végül mennyi díjat fizetett be az ügyfél. Ez azért érdekes, mert azok, akik nem fizették ki mondjuk a III. negyedéves díjukat, így nem úszhatják meg ennek megfizetését. Az új biztosító ugyanis az elmaradt időszakot is kiszámlázza.

Kevés lesz a "last minute" átszerződő

A Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft. információi szerint csak néhány ezer autós kési le a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kijelölt határidőt. Ez jóval kevesebb, mint az előzetes várakozások, vagyis összességében - a rendkívül rövid határidő ellenére - sikeresnek mondható a MÁV-átkötés.

A MÁV ÁBE nyilvántartásában mintegy 195 ezer szerződés szerepelt a felügyeleti biztosok kinevezésekor. A 195 ezer szerződésből kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás 160 ezer, ebből flottaszerződés 40 ezer, és végül a maradék egyéni kötelező gépjármű-felelősségi szerződés mintegy 120 ezer.

Több mint 100 ezer új szerződést kell kötni

Az elmúlt hetekben a 120 ezer szerződés a már megszűnt szerződések élő szerződések közüli törlése során mintegy 110 ezerre csökkent. Ennek a 110 ezer autósnak kellett átváltania augusztus 15-ével bezárólag. Az előzetes adatok és becslések alapján az egyéni szerződésről váltók száma közel lesz a 110 ezerhez.

Figyelembe véve a szabadságolási időszakot és azt, hogy az autósoknak alig két hetük volt a váltásra, ez jó eredménynek mondható. A váltás sikerességéhez nem kismértékben járult hozzá az internetes alkuszi portálok mára igen magas szintű elfogadottsága, illetve a megfelelő és már unalomig ismételt tájékoztatás és médiaérdeklődés.

Sokan a szabadságuk miatt vártak

A lemaradó ügyfelek túlnyomó része valószínűleg külföldi szabadságát tölti, ezért volt akadályozatva a váltásban, bár bizonyára vannak olyanok is, akik azt gondolják, megvárják majd a III. negyedév végét, és így nem fizetnek dupla díjat kötelezőjükre.

Ők azonban tévednek, mivel a PSZÁF egyesületet megszüntető határozata miatt - a III negyedév kifizetése ellenére - szerződésnélkülivé válnak, és így a vonatkozó szabályozás alapján, számukra az új biztosító visszamenőlegesen számlázza majd ki az új szerződés tényleges megkötése és a régi megszűnése közötti időszakra eső díjat.

A Biztosítás.hu Kft. az [origo] Zrt. biztosításszakmai szolgáltató partnere.