Nem bérelhetnek magyar földet az arabok

Vágólapra másolva!
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája cáfolja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint arab befektetők magyar termőföldet bérelnének - mondta az MTI-nek Dékány András, az agrártárca szóvivője csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szóvivő kijelentette: ilyen megállapodás nem született, mert nem is születhetett a miniszterelnök közelmúltbeli Öböl-menti arab országokban tett látogatása során. Ez ellentétes lenne mind a kormány, mind az agrártárca és annak vezetőjének földbirtok-politikájával - hangsúlyozta a szóvivő.

Gráf József személyes meggyőződése és törekvése, hogy a magyar termőföld magyar gazdálkodók tulajdonában maradjon, azt ők műveljék, annak hasznát a magyar gazdálkodók élvezzék. Gráf József ezzel ellentétes elképzeléseket eddig sem támogatott, és a jövőben sem támogat - tette hozzá Dékány András.

Az agrártárca ugyanakkor támogatandónak tartja azt a törekvést, hogy a magyar élelmiszeripar külföldi pozícióit az Öböl-menti térségben is javítsa Magyarország. Ennek keretében Magyarország kész élelmiszert szállítani onnan érkező energiáért cserébe. Az erre vonatkozó keret-megállapodás részleteinek kidolgozását a szakemberek megkezdték, a részletekről pedig a tárca tájékoztatja a közvéleményt.

Magyarország energiafüggőségének oldása volt a fő cél Gyurcsány Ferenc három napig tartó ománi és katari látogatásán, amelyről január 22-én érkezett vissza a miniszterelnök.

A magyar kormányfő a tárgyalásairól nyilatkozva hangsúlyozta: a térség jó piaca lehetne a magyar mezőgazdaság termékeinek, hiszen ahogyan Magyarország rá van utalva az energiahordozók behozatalára, ugyanúgy rá van utalva ez a térség számos alapvető élelmiszer importjára. Azt is fontosnak nevezte, hogy az "energiáért élelmiszert" program egy átfogó, stratégiai együttműködés keretébe illeszkedjék.