Mindenben bűnösnek vallotta magát Madoff

Vágólapra másolva!
Bűnösnek vallotta magát csütörtökön az ellene felhozott mind a 11 vádpontban Bernie Madoff, minden idők legnagyobb Wall Street-i szélhámosa.
Vágólapra másolva!

Bernard Madoffra, a saját bevallása szerint 50 milliárd dolláros pénzügyi csalássorozatot végrehajtó volt befektetési üzletemberre - aki ellen 11 vádpontban, egyebek között kötvénycsalás, három rendbeli pénzmosás és hamis tanúzás miatt emeltek vádat - 150 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

A 70 éves Madoff, a New York-i Nasdaq elektronikus tőzsde egykori igazgatója tavaly decemberben vallotta be, hogy évek óta folytatott befektetési üzlete valójában "egy nagy csalás". Az üzletember éveken keresztül orruknál fog vezette a befektetőket, a The New York Times szerint volt olyan, hogy évi 46 százalékos kamatot ígért. Tavaly november végén 4800 ügyfele volt. Csak New Yorkban több mint ötezer befektető követeli vissza a pénzét.

Nincs vádalku és nincs meg az eltűnt 51 milliárd sem

Az utóbbi hetekben olyan híresztelés kelt szárnyra, hogy az ügyészség vádalkut kötött Madoffal a bűnösség elismerésért cserébe. Ezt kedden cáfolták az ügyészek. Előzőleg felháborodást keltett, hogy a volt üzletember börtönbüntetésén esetleg enyhítenének, az áldozatok levelekkel tiltakoztak a bíróságon.

A vagyonukat vesztett kárvallottak mindenekelőtt magyarázatot követelnek arra, hova tüntette Madoff a pénzüket, mi történt az irdatlan összeggel, amelyből a nyomozók eddig csak 940 millió dollárnak akadta a nyomára.