Milliárdokat hozhat az óraátállítás

Vágólapra másolva!
Bár egy órával kevesebbet alszunk vasárnap, amit elvesztünk a réven, visszaszerezzük a vámon, egy becslés szerint akár 5 milliárd forint megtakarítást jelenthet a váltás. Szakemberek szerint támogatható minden kezdeményezés, ami az energiamegtakarítást célozza, ám rámutattak, legkörnyezetbarátabb energia, amit nem kell megterelni. Épp ezért a szakember támogatandónak tartja az olyan akciókat, mint például a Föld órája.
Vágólapra másolva!

Zöld hétvégénk lesz. Magyarországon 1980 óta térünk át évről-évre a nyári időszámításra, hogy energiát spóroljunk, de ugyanígy tesznek Európa-szerte, így az Európai Unió többi tagállamában is.

A vonatkozó kormányrendelet alapján a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Most vasárnap tehát át kell állítani az órákat. Az átállás előtt, szombaton egy környezetbarát akció is lesz.

Sokat jelent

A magyar villamosenergia-rendszer üzemirányítását végző Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító diszpécserszolgálatának vezetője, Kapás Mihály az [origo]-nak elmondta, az utóbbi évek adatai nézve markáns különbségek mutatkoznak az óraátállítás előtt és utáni hét fogyasztási adataiban.

Igaz, azokban az években, amikor a váltás húsvét közelébe esik, nagyon torz számok jönnek ki, a szóban forgó a héten ugyanis nemcsak az iskolások, hanem sok esetben a családok is szabadságra mennek. Emiatt még durvább a fogyasztás csökkenése, ilyen esztendő volt például a 2005-ös és a 2008-as.

Ha nem húsvétkor állítjuk át a ketyegőket, akkor a váltás előtti héthez képest a Magyarország napi teljes fogyasztása 2-4 ezer megawattórával csökken. Ha átlagosan 3 ezer megawattórát veszünk, az azt jelenti, hogy hozzávetőleg ezer négytagú, panellakásban élő család éves áramfogyasztását takarítjuk meg. Más összehasonlításban összességében egy napi teljes fogyasztást spórolhat meg az ország.. Ez a Mavir egy korábbi kalkulációja szerint éves szinten 5 milliárd forintot jelent. Boross Norbert, az Elmű és az Émász áramszolgáltató társaságok kommunikációs vezetője ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a megtakarítás mértéke nagyon sok dolgon múlik, ezért sokszor nehéz számszerűsíteni az összeget. Nagyon sok függ például időjárástól, nem mindegy a fogyasztás szempontjából, hogy felhős az idő vagy éppen süt a nap. Előfordulhat, hogy a megspórolható energia ezért elúszik - tette hozzá Boross Norbert.

Pékek és az áramrendszer

Az utóbbi időszakban klímák terjedése miatt a nyári fogyasztás kezd felzárkózni a télihez, de a rendszer úgy van kiépítve, hogy még extrém időjárás és üzemzavarok esetén is biztosítható az áramellátás - mondta Kapás Mihály. A rendszer úgy működik, hogy az áramkereskedők egy nappal előre megmondják, hogy mennyi villamos energiára lesz szükségük másnap, s ha esetleg túllépik ezt a mennyiséget, akkor a Mavir biztosítja a többletet.

Közérthetően úgy kell elképzelni a helyzetet, hogy egy üzlet másnapra 100 kiflit rendel, de a vevők megrohamozzák a boltot, és szükség lesz még 100 kiflire, akkor ebben az esetben a Mavir az a pékség, aki a plusz 100 péksüteményt leszállítja.

A meg nem termelt energia a legzöldebb

Inkább arra kell azonban törekedni, hogy minél több villamos energiát takarítsunk meg. Kapás Mihály szerint, ha a lakosság nagy része kikapcsolja otthon a gépeket, mondjuk a tévét áramtalanítja, amikor nincs otthon, az mindenképpen jót tesz a környezetnek és a pénztárcának.

Forrás: Getty Images

Egy barátságos erőmű, a szélkerékpark

A szakember egyúttal kiemelte a legkörnyezetbarátabb energia, amit nem kell megterelni. Épp ezért támogatandónak tartja az olyan akciókat, mint például a Föld órája, oly módon megszervezve, ahogyan ez most szombatra várható, figyelembe véve a villamos szakértők véleményét.

Akció és kockázat

Március 28-án szombaton a Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésére - a globális felmelegedés elleni összefogás jegyében - egy órára elsötétül a Föld. Az akcióhoz csatlakozott az Origo Zrt. is, így ezen a napon piacvezető internetes szájtjai, az [origo] és az iWiW címlapjai energiatakarékos üzemmódban, fekete alapon jelennek meg.

A kontinentális Európa villamosenergia-ipari rendszerirányítóinak szervezete, az UCTE felhívta a WWF figyelmét arra, hogy a fogyasztók egyszerre történő ki- vagy bekapcsolása veszélyeztetheti a villamosenergia-rendszer üzembiztonságát, és megállapodtak, hogy tízperces időablakokra tolják szét a kikapcsolásokat. A megállapodás miatt a WWF a honlapjáról le is vette azt a visszaszámlálót, ami a lekapcsolás időpontját jelezte.

Az akció, mint környezettudatosságra és energiatakarékosságra buzdító kezdeményezés, nagyon jó és látványos - mondta az [origo]-nak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási igazgatója, ám megjegyezte, hogy kockázatokkal is számolni kell. A kontinentális Európa villamosenergia-ipari rendszerirányítóinak szervezete, az UCTE felhívta a WWF figyelmét arra, hogy a fogyasztók egyszerre történő ki- vagy bekapcsolása veszélyeztetheti a villamosenergia-rendszer üzembiztonságát, és megállapodtak, hogy tízperces időablakokra tolják szét a kikapcsolásokat.

A kockázattal azért kell számolni, mert a villamos energia nem tárolható nagy mennyiségben, ezért úgy kell szabályozni a rendszert, hogy az igényeket pillanatról-pillanatra kielégítse a termelői oldal. Ha nincs kiegyenlítve a két oldal, akkor minőségi problémákkal kell számolni, például frekvencia vagy feszültségingadozással, ami a lakosság szempontjából azért fontos, mert a háztartásokban lévő gépekben komoly kárt tehet.

Ha egy adott időpontban szűnik meg és jelenik meg a terhelés, akkor olyan egyensúlytalanság léphet fel, amit a rendszer elemei nem bírnak elviselni, ezért automatikusan leállhatnak, ez pedig akár egy dominoeffektushoz vezethet, vagyis az egész kezdeményezés nem érné el célját. Tihanyi Zoltán egyébként kiemelte, hogy nap, mint nap előfordulnak hasonló terhelésváltozások elég csak a napszakokra gondolni, de ezt a Mavir kezelni tudja.