New York Times: Divatba jött a magyar mangalica

Vágólapra másolva!
A mangalicát ma már amerikai farmokon is tenyésztik, a szakácsok dicsérik zamatos húsa miatt. A magyar disznófajtáért akár 40 százalékkal több pénzt is megadnak az amerikai piacon, mint az egyéb híres fajtákért, például a Berkshire sertésért.
Vágólapra másolva!

A porhanyós disznóhús újra divatossá válik, és vele visszatér az ősi magyar mangalica sertés, amelyet korábban kipusztulás fenyegetett - írta a szerdai The New York Times.

A magyar zsírsertést a sivár és terméketlen Alföld egy gazdaságában mentették meg a kihalástól - írta a napilap, amely szerint akárcsak a kifutón a divatstílusok, a sertésfajták népszerűsége is változik. A göndör szőrű disznók egy évszázada még nagyon kapósak voltak, később viszont kimentek a divatból.

"A hagyományos disznóval szemben a mangalica húsa márványos, a zsírja szétolvad az ember nyelvén, lágyabb, krémesebb" - áradozott Devin Knell, a híres kaliforniai French Laundry étterem séfje. "Hihetetlen az íze, a textúrája" - fogalmazott Keith Luce, a Seattle melletti Herbfarm Restaurant főszakácsa.

Az újság leírta, hogy a mangalicát zsírjáért tenyésztették József főherceg magyarországi birtokain az 1830-as években. Az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után azonban az állomány megcsappant, majd az első világháború után, a gyorsan növő fehér hússertések térhódításával tovább csökkent. A második világháború után, az olcsóbb, jobb minőségű növényi olajok elterjedésével a zsírsertés tenyésztése végképp visszaszorult.