Szépen hízik a járványon a Tamiflu-gyártó

Vágólapra másolva!
A madárinfluenza-pánik lecsengése után jelentősen visszaesett a Tamiflu influenzagyógyszer iránti kereslet, a H1N1 idei megjelenése azonban újból fellendítette a szer piacát. Olyannyira, hogy a gyártó a profitnövekedésének tetemes hányadát ennek köszönheti.
Vágólapra másolva!

A svájci Roche gyógyszergyár, a világ egyik legnagyobb influenzaszer-gyártója csütörtökön egyszeri tételek nélkül 5,213 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett az első félévről, 11 százalékkal többet a tavalyi első félévinél.

A cég az elemzők által várt 4,7 milliárdosnál sokkal jobb eredményt elsősorban influenzaellenes szere, a Tamiflu újjáéledésének köszönhette, az új típusú influenza megjelenése miatt. Segített az is, hogy tavaly a Roche 43,7 milliárd dollárért megvette az amerikai Genentech - a világ második számú biotechnológiai cége - általa még birtokolt kisebbségi részesedését.

Éppen a Genentech-felvásárlás és -beolvasztás költsége okozta, hogy egyszeri tételekkel együtt számolva az adózott eredmény 29 százalékkal 4,051 milliárd svájci frankra csökkent.

A bevétel - 24,006 milliárd svájci frank - 9 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévi 22,004 milliárdot, ezen belül a gyógyszer-értékesítés 11 százalékkal 19,1 milliárd frankra nőtt, meghaladva az elemzői előrejelzések 18,71 milliárdos átlagát.

Ez utóbbiban 4 százalékponttal szerepel a hirtelen megugrott Tamiflu-eladás, vagyis anélkül a Roche gyógyszerrészlegének bevétele csak 7 százalékkal nőtt volna. A Tamiflu forgalma világszerte 1,01 milliárd svájci frank volt, 203 százalékkal haladva meg a tavalyi első félévit. A forgalom felét állami megrendelők hozták.

Különösen nagy volt a növekedés a második negyedévben: 609 milliárd svájci frankért adtak el a gyógyszerből, a tavalyi második negyedévi 49 millió helyett. Egész évre legkevesebb 2 milliárd svájci frank bevételt várnak a Tamifluból a cégnél.

A Roche májusban 5,7 millió adag Tamiflut ajánlott fel az Egészségügyi Világszervezetnek az új típusú, H1N1-es influenza elleni küzdelemhez. A következő félévre mintegy 110 millió csomag gyártását ígéri, ez évente mintegy 4 milliárd pirulát, azaz 400 millió kezeléshez szükséges gyógyszert jelent.

Tavaly a Roche adózott eredménye 8 százalékkal 8,97 milliárd svájci frankra csökkent a 2007-es, 9,76 milliárdos rekordról, főleg azért, mert jelentősen csökkent a Tamiflu forgalma, miután nem váltak valóra a madárinfluenzával kapcsolatos világjárvány-félelmek.

A szerből 2007 első negyedében még 47 százalékkal többet adtak el világszerte, mint egy évvel korábban, de az értékesítés éves átlagban végül 19 százalékkal 2,085 milliárd svájci frankra, majd tavaly újabb 70 százalékkal 608 millió svájci frankra csökkent.