Aranyláz kecsegtet Magyarországon is

Vágólapra másolva!
A világon mindenütt értéktartó befektetésként kezelt arany drágulására fogad egyre több elemző. Ha beválnak a prognózisok, akkor a - korábbi években, évtizedekben Magyarországon szinte elérhetetlen - befektetési arannyal a magyar magánbefektetők is jól járhatnak. Befektetési termékről lévén szó, nem szabad biztosra venni a prognózisokat, de szeptember 8-án már átlépte a lélektani határnak tartott 1000 dolláros unciánkénti árat.
Vágólapra másolva!

"Az arany nagyon ostoba fém. Az acélból mozdonyt, a vasból csövet, az alumíniumból kanalat lehet készíteni... Az arannyal mit lehet kezdeni? - Csak a baj van vele!" - mondták régen az aranyásók.

A legfrissebb előrejelzések szerint a következő időszakban érdemes lesz aranyat venni, megmozdult ugyanis az aranypiac, a befektetési arany árfolyama emelkedik, és egyre többen vélekednek úgy, hogy a nemesfém komoly drágulás előtt áll. Számos tényező mellett a gazdasági válság miatt biztonságra vágyó lakossági befektetők egyre növekedő kereslete állhat a háttérben, így az arany éves szinten a bankbetéteknél, egyes részvénybefektetéseknél is vonzóbb hozamot ígérhet.

Prognózisok széles sávban

Egy New York-i online kereskedőcég vezetője, Scott Redler szerint a következő 6-12 hónap alatt 1300-1500 dollárig juthat az arany unciánkénti árfolyama. Bővülő piacra számít az elemző, mivel lassan növekednek a gyáripari megrendelések és a fellendülésről szóló kedvező hírekre a befektetők többet kockáztathatnak.

Suresh Hundia indiai szakértő szerint is drágulás várható, év végére az 1200 dollárt is elérheti az aranyár. Az aranyszakértő szerint az emelkedés mögött nem csak a befektetési célú kereslet áll, hanem Kína vásárlási igénye is, mivel dollár helyett aranytartalékot képezne. További árfelhajtó tényező, hogy az egyik legfontosabb kitermelő országban, Dél-Afrikában több bánya is kimerült a közelmúltban. Van sokkal durvább áremelkedést jósoló előrejelzés is, Jeffrey Nichols amerikai tanácsadó 3000 dollárt is elképzelhetőnek tart, sőt a politikai-gazdasági hatásoktól függően tovább is emelkedhet az ár belátható időn belül. A gazdasági növekedés beindulását tekintve pesszimista, nem bízik gyors fellendülésben, az infláció alakulása viszont mindenképp az aranyár emelkedését erősíti. Nichols prognózisának komoly hibája, hogy nem nevezi meg, pontosan mikorra várható a 3000 dolláros árfolyam.

Több forgatókönyv

A globális gazdaság alakulásával összefüggő befektetési termékről lévén szó, nem vehetjük biztosra az aranydrágulást, erre utal a Capital Markets prognózisa is. A cégnél két lehetséges forgatókönyvet készítettek az aranyár alakulásáról, a pesszimista kép szerint az ár 750 dollárig térhet vissza 2010-ben, míg az optimista szerint 2011-ben már 1300 dollárba kerülhet egy uncia. "Az aranyár 2010 végén új lendületet kaphat részben az amerikai dollár gyengülése, részben a növekvő inflációs nyomás miatt. Eközben a kockázatvállalási hajlandóság növekedhet" - írja az amerikai befektetési ház.

A felélénkülő aranypiacon a 960 dolláros szintekről elindult felfelé az árfolyam, a lélektani 1000 dolláros szint felett a következő ellenállás 1020 dollárnál van - mondta az [origo]-nak Siklér Gyula, a Solar Capital szakértője. A már említett tényezők mellett az árupiaci szabályozás módosításáról szóló pletykák is fűtik a nemesfém piacát. Az aranyár szeptember 8-án lépett át az 1000 dolláron.

A hírek szerint ugyanis az Egyesült Államokban szabályozni kívánják a különböző, a mindennapi életben is létfontosságú termékekkel, így például az olajjal és gabonákkal történő határidős kereskedést annak érdekében, hogy ne legyenek óriási kilengések a piacon. A cél az, hogy ne a jelentős tőkeáttétellel működő olaj- és gabonaalapok tevékenysége határozza meg az árfolyamot, hanem a kereslet-kínálat valódi alakulása szabja meg a piac irányát.

Az arany esetében más a helyzet, ott jellemzően nincs szó kockázatos tőkeáttételes pozíciókról, hanem a befektetők sok esetben fizikailag megvásárolják az aranyat. Ha esetleg valóban korlátozni fogják az olaj- és gabonatranzakciókat, akkor az árupiacon sok pénz fog mást célt keresni, ami kedvezhet az aranynak. Bizonytalan gazdasági helyzetben amúgy is felértékelődik az arany, mivel az emberek biztos, értéktartó befektetésnek tartják - mondta Siklér Gyula, aki egyetért az aranydrágulást jósoló előrejelzésekkel és felhívta a figyelmet arra, ha az említett 1020 dollár körül lévő ellenállások elesnek, akkor szabad lesz az út az 1200-1300 dolláros szintek felé, ebben az esetben nem kell éveket, hónapokat várni a magas árfolyamszintek eléréséig.

Házasságkötési faktor

Az aranyár emelkedése nem igazán meglepő, az év vége felé emelkedik, főleg az indiai kereslet miatt - mondta Schmidt Kálmán, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója. Indiában ekkor van házasságkötési hullám, így a milliárdos lélekszámú országban megugrik az ékszerre való igény, márpedig a világ aranyfelhasználásának felét az ékszeripar adja.

Az évi 3500 tonna rendelkezésre bocsátott aranyból csak 1500 tonna a frissen bányászott fém, a többi újrafeldolgozásból jön össze. Az állandó kínálat és a növekvő kereslet pedig az ár emelkedéséhez vezet, ami kiváló befektetési lehetőséggé teszi az aranyat. Schmidt Kálmán szerint Magyarországon egyre népszerűbb az aranyba való befektetés, ennek történelmi oka is van. A rendszerváltás előtt legfeljebb ékszerként lehetett aranyat vásárolni, befektetési céllal nem, így törvényszerű volt, hogy a rendszerváltás után növekedni fog az arany iránti kereslet.

Az uniós csatlakozás (2004. május 1.) óta pedig az adórendszer is erősíti az arany népszerűségét. Az értékállónak számító nemesfémre nullaszázalékos áfakulcs vonatkozik, azaz adómentes, feltéve, hogy befektetési aranyról van szó. Schmidt szerint attól azért nem kell tartani, hogy ez a megtakarítási forma a bankbetéteket is megelőzi, de a piacon ismert általános ajánlás, hogy a portfolió 5-10 százalékát érdemes aranyban (nemesfémben) tartani.

Hogyan vegyünk?

Magyarországon korábban nem volt divat a befektetési arany vásárlása, az utóbbi években azonban egyre többen érdeklődtek iránta, a kereslet miatt egyre több cég is kínál aranyat. Ha tehát valaki bízik az arany árának hosszú távú emelkedésében, és biztonságban akarja tudni megtakarítását, akkor vásárolhat aranyat. Nem kell semmi extra megoldásra gondolni, be kell menni az aranyat áruló céghez, ahol a megtakarított pénzünkért adnak megfelelő tömegű aranytömböt, amit a későbbiekben vissza is válthatunk.

A vásárlásra több lehetőség is adott. Lehetséges fizikai aranyat venni, s itt a 999,9 százalékos tisztaságú tömbösített vagy érme formájú fémre kell gondolni, 50 grammtól 1 kilós rudakig szinte bármilyen mennyiségben vásárolhatunk aranyat. Szokás verettel ellátott érmék formájában is értékesíteni, ezt ajándékozásra is többen választják.

Az elektronikus kereskedésben, illetve papíralapú vásárláskor is lehetőség van az arany megszerzésére fizikai valójában, de ekkor általában plusz kezelési költség fejében vehetjük át. Schmidt Kálmán elmondta, hogy döntően a rudak és érmék dominálják a befektetési arany piacát, a Budapesti Árutőzsdén alig van forgalma a nemesfémnek.

Vadászpilóták fizetőeszköze

Bár korábban a gazdagok kiváltságának tekintették az aranyat, manapság viszonylag kis összeggel aranytulajdonosok lehetünk, fizikai aranyat már 200 ezer forintért is lehet vásárolni. A fizikai arany esetében meg kell különböztetni a magyar és külföldi gyártású aranyat. A külföldön előállított, megfelelő - a londoni értéktőzsde világszerte elfogadott védjegyével ellátott - aranynál az eladási és a visszavásárlási ár közötti különbség 4-9 százalék és szinte bárhol a világon beválthatjuk - mondta Nagy Attila, a Solar Gold Kft. szakértője. Vannak magánszemélyek, akik külföldi útjúknál vésztartalékként maguknál tartanak kisebb-nagyobb aranytömböket és, ha szükség van rá, akkor beváltják. Kiváló példa az arany felhasználhatóságára, hogy az amerikai vadászpilóták dzsekijében egyunciás aranytömb volt bevarrva, ha bárhol a világon balesetet szenvedtek, katapultáltak, akkor az aranyrúdjukkal sokkal könnyebben boldogultak, mintha lett volna nálunk azzal egyenértékű dollár vagy más fizetőeszköz.

Forrás: [origo]
Egyre drágábbak lesznek?

A BÁV ZRt.-nél jelentős - akár 30 százalékos - különbség van az eladási és a visszavásárlási ár között, amit Kovácsné Racskó Szilvia, a cég menedzsere azzal indokolt, hogy a világpiaci ár közelében árusítják az aranytömböket, és annál alacsonyabb áron vásárolják vissza. Más társaságok, forgalmazók lényegesen magasabb áron árulják a tömböket, ezáltal magasabb a visszavásárlási ár is. Üzleti stratégia kérdése, hogy a forgalmazó cég az eladási és a vételi árat, ezáltal a különbséget hogyan alakítja.

A jelentős különbség azzal is magyarázható, hogy a BÁV Zrt. többeltszolgáltatásokat is biztosít, az ügyfélnek nem kell feltétlenül eladnia az aranytömböt, elzálogosthatja vagy éppen kölcsönt vehet fel rá. A BÁV Zrt. esetében azt is fontos megjegyezni, hogy a társaság nem a világpiacról szerzi be a tömböket, hanem a felhalmozódó aranyból gyártatja. Így valamivel kevésbé van kivéte a világpiaci ingadozásoknak, stabilabban, kevésbé ingadozó áron tudja kínálni az aranytömböket.

A BÁV ZRt. által gyártott és forgalmazott aranytömb nemzetközi labor által garantált minőségű - bár nem rendelkezik a londoni értéktőzsde minősítésével -, a külföldi gyártású fizikai aranytömbökkel megegyező tisztaságú. Az eddigi visszajelzések alapján nem volt probléma a BÁV aranytömbökkel eladáskor, pedig számos aranyrudat vásároltak külföldiek, például olasz és osztrák vevők. "Eddig a vásárlóink részéről nem volt igény a londoni értéktőzsde minősítésére" - fogalmazott Kovácsné Racskó Szilvia. (A BÁV-tömböket gyártó Metal-Art Zrt. nemzetközi szinten elismert cég, egyebek mellett az amerikai, a német és az izraeli piacra is szállított aranyból készült érméket, tömböket, rudakat.)

Hosszú távra!

Kovácsné Racskó Szilvia a forgalom alakulását firtató kérdésünkre elmondta: a válság nyomán egyértelműen felértékelődött az arany, a biztos befektetés iránti igényt a BÁV is érzékelte. A válságnak van egy hosszabb távú hatása: a sokat bukó befektetők a jövőben megtakarításaik egy részét aranyba fektetik, ami árfelhajtó tényező lehet. Az elmúlt évek tendenciájába jól beleillik a szeptemberi élénkülés, mivel visszatérnek szabadságról a befektetők, az olasz ékszerkészítők is megkezdik a felkészülést a karácsonyi szezonra, vagyis felpörgetik a gyártást.

A fizikai arany iránti érdeklődés fokozódását tapasztalja Nagy Attila is, aki jelezte, a kereslet márciusban, a pénzpiacokon végigvonuló pánik idején ugrott meg. Azóta egyébként változott a helyzet, sok vásárló azzal indokolja döntését, hogy a megtakarításai között akarja tudni az értéktartó aranyat. A kockázatokat természetesen kezelni kell, vagyis a megtakarított pénzünket nem szabad egyszerre aranyra váltani. Érdemes több kis részletben vásárolni áremelkedésben reménykedve, de figyelni kell az euró- és a dollár árfolyamát, mert ettől is függ az aranytömbünk ára.

Valamennyi szakértő jelezte, hogy, bármennyire is vonzó hozamot ígér az aranybefektetés, a fizikai aranytömbök vásárlása hosszabb távra ajánlott, rövid távú haszonszerzésre nem, így a türelmes befektetőknek javallott ez a befektetési forma.