A jövő év döntő lesz a Nabucco számára

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A jövő év döntő lesz a Nabucco-projekt számára, mivel jövőre kell ratifikálni a gázvezeték megépítéséről kötött megállapodást - vélekedik Joschka Fischer volt német külügyminiszter.

A bolgár sajtónak nyilatkozva, Fischer - aki a projektben a német RWE és az osztrák OMV tanácsadója - elmondta: a bolgár kormányfővel és az energiaügyi miniszterrel tárgyalt. Fischer szerint jövőre kell még aláírni a Nabucco konkrét megvalósításáról szóló szerződéseket. Tanácsadóként nem lát konkurenciát a különböző gázvezeték tervek között - így az elsőszámú "rivális" Déli Áramlattal sem - mivel, mint mondja, Európának a jövőben egyre több gázra lesz szüksége.

Időközben a Gazprom Milánóban bejelentette, hogy az olasz Eni-vel együtt támogatják a francia EdF közszolgáltató csatlakozását a Déli Áramlat gázvezetéktervhez. A Gazprom vezére egy kedden sugárzásra kerülő olasz tv-műsorban nyilatkozva elmondta, hogy az EdF tárgyal cégével arról, hogy részesedést vásárolna a Déli Áramlat vezeték tenger alatti szakaszában, és heteken belül megállapodás születhet a francia cég csatlakozásáról a projekthez.