Nem született megállapodás a minimálbérről

Vágólapra másolva!
Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtöki plenáris ülésén folytatott   bértárgyaláson nem közeledtek az álláspontok, a munkaadói oldal továbbra is 73 000 forintos havi minimálbért ajánlott 2010-re, míg a munkavállalói oldal szerint ennél nagyobb emelésre van szükség.
Vágólapra másolva!

A munkaadói oldal egy megállapodás-tervezettel érkezett a tanácskozásra, amelyet Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, az oldal szóvivője olvasott fel a jelenlévőknek. A tervezet szerint az oldal továbbra is azt javasolja, hogy a 2010-es minimálbér a jelenlegi 71 500 forintról 73 000 forintra nőjön, a garantált bérminimum - szakmunkás minimálbér - pedig a jelenlegi 87 500 forint maradjon.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője elmondta: a 73 000 forintos minimális bér a reálérték-megőrzés minimumfeltételének sem felel meg, és a garantált bérminimum sem maradhat az eddigi szinten.

A munkaadói oldal tervezetében szerepel: a bértárgyalásokon figyelembe vették, hogy jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal, a foglalkoztatás a vállalkozói szférában várhatóan éves átlagban további 1,8 százalékkal csökken, valamint hogy a nemzetgazdasági szintű termelékenység fél százalékkal emelkedik, miközben az infláció 4,1 százalékkal nő.

Ilyen feltételek mellett a munkaadói oldal a havi minimálbér 73 000 forintra emelését, és a garantált bérminimum változatlanul hagyását javasolja - mondta el Dávid Ferenc. Hozzáfűzte: olyan vállalkozói szintű bérpolitikát kell támogatni, amely a valós vállalkozói, vállalati teljesítményekből eredő forrásokból honorálja a munkavállalói teljesítményeket. A helyi bértárgyalások során arra kell törekedni a munkaadói oldal szerint, hogy az alacsonyabb kereseti sávokban lévő munkavállalók bérszínvonalának növelése előremutató módon javítsa a vállalat teljesítőképességét.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a kormányzati oldal szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy a leendő megállapodásba mindenképpen bele kell foglalni az adórendszerbeli változásokat, mert a bérajánlások enélkül értelmezhetetlenek. Hozzáfűzte: a foglalkoztatási prognózisok bekerülhetnek a megállapodásba, ha a munkaadók ragaszkodnak hozzá, azonban ezek módszertanukban a legkevésbé megalapozott előrejelzések.

Pataky Péter szerint a munkáltatói oldalnak figyelembe kell vennie, hogy - amennyiben a vállalkozások helyzete jövőre nem javul és nem is romlik - vállalati szinten plusz forrást teremt a bérfejlesztésre a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése és a járulékok csökkentése. Dávid Ferenc ennek kapcsán ugyanakkor hangsúlyozta: a járulékcsökkenésből adódó többlet megtakarításokat nem lehet mechanikusan béremelésre átváltani, mert például más költségek emelkednek, és ha van is megtakarítás, azt beruházásra is el lehet költeni.

A járulékrendszer változásából adódó vállalati megtakarításokat azonban - még ha nem is fordítják teljes egészében bérfejlesztésre - figyelembe kell venni a bértárgyalásokon - hangsúlyozta Pataky Péter.

A kormányzati oldal a tárgyalások előrehaladása érdekében az eddig is ismert adatokon alapuló modellszámításokat bocsátott az oldalak rendelkezésére. Ezek a számítások vállalati szinten és kereseti sávok szerint modellezik és számszerűsítik a reálkeresetek változását. A dokumentumot mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal tanulmányozni fogja.

Borsik János, a munkavállalói oldal soros elnöke, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének vezetője hangsúlyozta, hogy tárgyalásokat a bérmegállapodás mindhárom eleméről - vagyis a 2010. évi minimálbérről, a garantált bérminimumról és a keresetnövelési ajánlásról - együtt kell folytatni. Megismételte, hogy a 73 000 forintos minimálbérnél magasabbra van szükség, és a szakmunkás minimálbért is felfelé kell mozgatni.

Az OÉT következő plenáris ülésére november 20-án délelőtt kerül sor. Csizmár Gábor elmondta, hogy a következő tanácskozásig az oldalak szóvivőivel és soros elnökeivel kísérletet tesznek a megállapodás-tervezetek összeillesztésére. Jövő héten kellő előkészítettség mellett már elképzelhető előrelépés a tárgyalásokon - mondta Borsik János.