Nem tolerálná Orbán hiányértékét az IMF

Vágólapra másolva!
Magyarország nem kéri a soron következő IMF-hitelrészletet, a Nemzetközi Valutaalap tarthatónak látja a jövő évi hiánycélt és nem tolerálná a Fidesz által említett 7 százalékos államháztartási hiányt - ezek derültek ki az IMF delegáció tárgyalása utáni budapesti sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem hívja le az esedékes IMF hitel részletet, és az Európai Unióval is megállapodásra készül, hogy az EU-s kölcsön lehívását is későbbre halasztja - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter. Oszkó szerint idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal csökken a GDP, az infláció idén 4,2 százalék, jövőre 3,9 százalék lesz.

A 20 milliárd eurós IMF-EU-Világbank pénzügyi csomagból még 5,7 milliárd euró hívható le a jövő év októberéig - mondta Kovács Álmos a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. Eddig több mint 14,2 milliárd eurót hívott le Magyarország, ebből az összegből 3,7 milliárd euró az IMF hitel, további 1-1 milliárd euró az Európai Unió, illetve a Világbank által nyújtott kölcsön.

Nem tolerálnák a 7 százalékot

James Morsink, az IMF Budapesten tárgyaló delegációjának vezetője ismertette a IMF álláspontját a legnagyobb ellenzéki párt által emlegetett a vártnál jóval magasabb hiányról. Szerinte a valutaalap "nem tolerálna a Fidesz által említett 7 százalékos államháztartási hiányt." A jövő évre elfogadott költségvetési szerkezetben reális a GDP arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiánycél - jelentette ki Morsink. A pénzügyminisztérium az előző héten erősítette meg, hogy tarthatónak találja a költségvetési deficitcélt.

"Találkoztunk a Fidesz vezetőivel akik elmondták, hogy elképzelhető, hogy a hiány 7 százalékra nő, de úgy látjuk, hogy reálisan számolva GDP arányosan tartható a 3,8 százalékos államháztartási hiány 2010-ben" - mondta Morsink. Az IMF delegációjának vezetője szerint ha a legrosszabb feltételek válnak valóra, akkor elképzelhető az említett 3,8 százaléknál nagyobb hiány, azaz kockázatok kétségkívül léteznek.

A Fidesz vezetői több alkalommal is kifejtették, hogy szerintük nem reális a 2010-es deficitcél, a hiányba ugyanis több tételt nem számolt be a kormány. Az ellenzéki párt elnöke, Orbán Viktor szerint a jövő évi költségvetésben szereplő hiánycél csak papíron jöhet ki, a kormány több hiányadatot elhallgat, így a Fidesz 7,5 százalékos hiánnyal számol.

A Fidesz elnökének 7,5 százalékos értéke a 26 300 milliárd forintos GDP-értéket elfogadva azt jelenti, hogy az állami kiadások közel 2000 milliárd forinttal lennének nagyobbak a bevételeknél, vagyis a mostani tervhez képest több mint 900 milliárd forinttal nőne a deficit. Az eltérés nagy része abból adódik, hogy a Fidesz szerint tiszta lappal kell kezdeni, azaz szanálni kell a hatalmas adósságokat felhalmozó állami cégeket, mindenek előtt a Mávot és a BKV-t.

Tavaly összel kaptunk 20 milliárdot

Az Európai Bizottság korábbi előrejelzése szerint nem tartható sem az idei, sem a jövő évre tervezett hiánycél, mivel mindkettő 4 százalék fölött lesz a GDP-hez viszonyítva. Erre reagálva a CNBC amerikai hírcsatornának Bajnai Gordon miniszterelnök akkor azt mondta, hogy nem aggasztja az EB vizsgálata, mivel az régebbi adatokra épül.

Magyarország 2008 őszén kapott 20 milliárd eurós segítséget az Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól. Ez egy készenléti hitelkeret, amelyet a pénzügyi stabilitás megőrzésére lehet felhasználni. (A hitel részleteiről bővebben itt olvashat.)

Azóta Magyarország képes volt ismét kilépni a piacra, hogy onnan finanszírozza magát. Előbb forintkötvényeket, majd euróban jegyzett kötvényeket bocsátott ki. Mindkét lépés sikeres volt, ami azt bizonyította, hogy a magyar gazdaság stabilizálódik. A piacon arra figyelnek, hogy az ország képes-e tartani az IMF által elvárt 3,9 százalékos államháztartási hiányt. A kormány kommunikációjában többször is használta a "kőbe vésett" számot, ami az idei, illetve a jövő évi hiányt jelenti.