Vágólapra másolva!
A korábbi 78 ezerrel szemben 76 ezer forintos minimálbérrel is megelégedne a munkavállalói oldal - derül ki az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén.
Vágólapra másolva!

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy a 2010. évi minimálbér 76 ezer forintra nőjön a jelenlegi 71,5 ezer forintról és a szakmunkás minimálbért illetően is hajlandóak elmozdulni korábbi javaslatuktól - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten.

Korábban az oldal 78 ezer minimálbért javasolt és eredetileg azt szerették volna, hogy a garantált bérminimum - szakmunkás minimálbér - a minimálbér 122 százaléka legyen. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, a munkaadók szóvivője üdvözölte és gesztusértékűnek nevezte a munkavállalók javaslatát, elmondta, hogy mérlegelik azt. Az oldalak között egyelőre a bérmegállapodás harmadik elemében - a bruttó keresetnövelésben - mutatkozik a legnagyobb távolság.

A munkaadói oldal nem tud tovább menni a minimálbér emelésében, az általunk ajánlott 73 ezer forintban látjuk a lehetőségeink felső határát" - mondta korábban az [origo]-nak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtikára. A minimálbér-igények túlfeszítésével vigyázni kell, mert számos cég nem tudná kitermelni a jelentősebb emelés költségeit, ezért várhatóan elbocsátásokat generálna és a feketegazdaság felé terelné a gazdaság szereplőinek jó részét.