Nem büntette a PSZÁF a ScienNetet

Vágólapra másolva!
Nem igazolódott be az illegális pénzügyi tevékenység gyanúja a ScienNet nevű törzsvásárlói rendszer PSZÁF-vizsgálata során, de a felügyelet több pontban figyelmezteti a fogyasztókat a kockázatokra.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a ScienNet nevű törzsvásárlói rendszert. Megállapította, hogy a ScienNet működtetése nem minősül betétgyűjtésnek vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek - közölte a PSZÁF.

A felügyelet az eljárásban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte, közleményében egyszersmind felhívta a figyelmet a rendszerbe lépés egyes kockázataira.

Többek között arra, hogy a bármilyen céllal történő vásárlási utalvány foglalózása során befizetett összeg nem igényelhető vissza, azt csak a teljes vételárra, többszörösen kiegészítve levásárolni lehet; a
ScienNet-utalvány pedig a kiállításától számítva három év múlva érvényét veszti.

A PSZÁF kiemeli, hogy a ScienNet, illetve az azt működtető gazdasági társaságok nem tagjai az Országos Betétbiztosítási Alapnak és a Befektetővédelmi Alapnak. Egy ciprusi és egy amerikai székhelyű cégről van szó, a fogyasztóknak bármiféle jogvitájukat utóbbival szemben kell megindítani. A magyarországi Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. csupán adminisztratív jellegű szolgáltatást nyújt.